"Vårlik"

Onsdagen den 19 januari 2011


Alltså Kallentofts böcker blir ju bara bättre och bättre. Jag har tyckt om hans böcker om Malin Fors sedan den första kom ut, men "Vårlik" är nog faktiskt den bästa hittills.

En bomb exploderar på Stora torget och två små tvillingflickor, sex år gamla, dör omedelbart. Nu är frågan om bomben var något slags terrorattentat eller om explosionen var ämnad för just flickorna, och varför skulle någon vilja döda två små oskyldiga barn? Malin tar tag i fallet, samtidigt som hennes privatliv är minst sagt ostadigt.

På slutet blev jag helt fast och kunde inte lägga undan boken. Den här boken känns rappare och att det händer mer än vad det brukar i Mons böcker. Gillart!



Igår var jag som sagt runt på sjukhuset med mitt CV. Vissa avdelningar kan man inte gå in på hur som helst och till dessa mailade jag istället igår kväll. Idag ringde en trevlig kvinna från MAVA och berättade att hon tyckte mitt CV var spännande och att hon gärna vill prata mer med mig på fredag! Jösses så snabbt det gick! Och jösses vad nervös jag är. Jag har aldrig varit på arbetsintervju tidigare i mitt liv. Någon slags intervju var det i och för sig inför förra sommarvikariatet på Geriatriken, men då var vi två sökande på samma intervju och chefen hade redan innan bestämt sig för att vi skulle få jobben så hon satt mest och berättade om hur sommaren skulle se ut för oss, hihi. Jaja, det ska väl gå bra...svettig lär jag vara i alla fall.

Jag var dessutom i simhallen igår och simmade i en timme. Under denna timme vilade jag varken armarna eller benen en enda gång, jag ställde mig alltså inte botten eller tog inte tag i någon kant utan jag simmade nonstop i en timme. Stolt över mig själv faktiskt! Idag börjar träningsvärken göra sig till känna, men det är bara härligt.

Fick godkänt på terminens sista tenta också, den som jag gjorde när jag var magsjuk. Så nu är hela terminen avklarad och jag har inga omtentor eller kompletteringar framför mig, bara en ny fräsch termin! Känns så oerhört skönt!

Annars är det mest handboll och läsning som gäller i mitt liv just nu. Handbollen gick ju svinbra...tills igår, men vi är i alla fall vidare! Älskar att titta på handboll, en jäkligt bra tv-sport.

Nä om man ska byta om så man inte sitter i morgonrocken hela dagen (jag hoppas inte kvinnan från MAVA hörde att hon väckte mig när hon ringde kvart över tio i förmiddags...pinsamt i så fall, haha)




Veckans galaöppning: Darin öppnar Idrottsgalan med "Can you feel it"
Jag tycker fasen Darin bara blir bättre och bättre med åren. Här är han ju som en riktig Michael Jackson! Tycker för övrigt Idrottsgalan är en av de bästa galorna!



"Dagen efter"

Måndagen den 17 januari 2011


"Dagen efter" är skriven av Lionel Shriver, som även skrivit "Vi måste prata om Kevin" - en av mina absoluta favoritböcker. "Dagen efter" handlar om Irina som lever med sin sambo Lawrence. En kväll frestas hon dock att kyssa en annan man. Detta händer i första kapitlet, i resten av boken får man i vartannat kapitel läsa om hur det gick om hon hade kysst honom och i vartannat kapitel om hon inte hade kysst honom.

Bokens upplägg är väldigt spännande. Jag älskar verkligen den här författaren. Men vilka jävla karlar huvudpersonen måste råka ut för! Ena jävla svin rent ut sagt. Slutet i boken gör ont, men det som smärtar mest är att Irina inte själv blir arg på sina män. Och eftersom hon håller alla sina arggressioner inom sig så får inte jag som läsare heller utlopp för ilskan man känner mot dessa karlar. Det är en väldigt konstig känsla, men en bok som väcker känslor är en bra bok!



I lördags åkte jag och David pulka i Valla med Davids bror med flickvän plus några vänner till brodern. Eller pulka och pulka...jag har aldrig riktigt lärt mig att åka just pulka. Jag provade i lördags men kraschade efter halva backen. Tefat däremot, tefat is the shit! Det var det absolut roligaste att åka! Har dock en väldigt ömmande svanskota nu, men det var det värt. Det är roligt att bara få vara barn igen!

På lördagkvällen var vi bjudna till Davids lillebrors flickväns föräldrar. Det var mycket trevligt. Kvällen innehöll mycket god mat, kortspel och en massa roliga diskussioner.

På söndagen gav jag, David och hans lillebror med flickvän oss iväg på jakt efter systemkamera till mig och David. Lillebrorsans stora intresse är just foto så han hjälpte oss att hitta den rätta kameran. Så nu är vi systemkameraägare! Känns jäkligt bra, speciellt inför vår Norgevistelse om ett år! Nu har batteriet laddats färdigt så nu kan vi äntligen börja leka med den!

På kvällen igår gick vi gänget på bio och såg "Änglagård 3". Jag gillar verkligen Änglagårdfilmerna, inklusive den här, och nu längtar jag ännu mer till en riktigt solig svensk sommar!

Idag blev mitt CV färdigt, tack vare hjälp från min svärfar som jobbar på arbetsförmedlingen, så imorgon ska jag turnera runt på sjukhuset lite. Fy fasen vad nervöst det är. Det är så jobbigt att "framhäva" sig själv...men efteråt tänkte jag unna mig ett besök på simhallen faktiskt. Ska försöka röra lite mer på mig.

Ikväll blir det handboll! Älskart!




Veckans Hellström-låt: "Jag vet vilken dy hon varit i"
Åååh det är så vackert! Galet vackert!



"Hemlös - med egna ord"

Tisdagen den 11 januari 2011


Strax innan jul läste jag en bok om hemlösa, av hemlösa. Boken innehåller texter ur de hemlösas tidning "Situation Sthlm" under åren 1997-2007. Riktigt, riktigt intressant!

Skamset måste jag erkänna att jag har haft en stor okunskap om hemlösa. Jag har alltid varit lite rädd för dom och hållit mig på avstånd. Varför? Nu fattar jag verkligen inte varför jag är rädd för en person bara för den inte har något hem? Nu har jag fått en helt annan syn på det hela, och det är jag väldigt tacksam för. Jag älskar böcker som vänder på fördomar så där, eller till och med raderar fördomar.

Det mest intressant i boken var Raines dagböcker. Raine var med i Skavlan för några veckor sedan. Det mest jobbiga i boken att läsa om var alla dödsfall. Dom har förlorat många vänner.

Här följer lite citat ur boken:

"Hoppet är det sista
som lämnar människan
så än har jag ej givit upp
Det ska komma en tid och plats
då även jag
ska resa mig upp"

"Vart jag än i världen vänder
ser jag löss och gula tänder"



Mellandagarna och nyår har svischat förbi. Men jag har faktiskt lovet framför mig, även om jag har varit en hel del ledig nu med.

Men vi börjar från början. På annandagen åkte jag och David till Luleå för att bo hos hand bror med familj. Flickorna (6 och 3 år gamla) är så oerhört underbara. Vi kom hem med en himla massa citat i bagaget som bara barn kan säga. Och hur mycket kramar och pussar som helst fick vi, görmysigt! Nyåret firade vi hemma hos dom med trerätters middag och senare på kvällen med sällskap av deras snälla grannar.

Vår sista dag i Luleå blev dock inte som vi hade tänkt oss. Vi skulle åka hem på kvällen måndagen den 3:e januari. 03.00 på måndagen måste jag gå upp och spy... Jag tänker att det måste var nån engångsföreteelse men 8.00 på morgonen spyr jag igen och jag inser att jag måste vara magsjuk. Jävligt pissigt mår jag också, hur slö och matt som helst. Sedan lyckas jag hålla mig ifrån toaletten. Sover en stund, får i mig lite frukt och kex. 17.00 ska vi bege oss till flygplatsen men när jag tar ett steg utanför dörren inser jag att det här går inte, rusar in och kräks ännu en gång. Känns ju sviiiiinpeppande att hoppa på ett flygplan och sedan ett tåg när man mår urkasst. Till min stora glädje lyckas jag somna på flygplanet och vila på tåget. Men magsjuka är verkligen det värsta som finns!!!!

I onsdags gjorde jag terminens sista tenta. Det var en väldigt kort och liten tenta, och den kändes väldigt bra. Trots det var det en pärs att gå igenom eftersom jag var så slut i kroppen efter magsjukan. Min prins var dock fin och skjutsade och hämtade mig. Han har tagit så fin hand om mig!

Senare på onsdagen fick jag även reda på att jag klarade den stora terminstentan som jag gjorde innan jul! Vilken oerhörd lättnad, jag hade en så dålig känsla efter den tentan så jag hade nästan tagit för givet att jag inte hade klarat den. Så det var verkligen en ego-boost!

Nu är de bara idag och imorgon kvar av terminen, sen har jag lov i en och en halv vecka! Gött då! På lovet hoppas jag att jag kan läsa mycket skönlitterärt. Ska även springa runt på sjukhuset med mitt CV och försöka få sommarjobb.

I söndags städade vi bort julen här hemma. Skönt och sorgligt på samma gång. Men nu är jag mer pepp än någonsin på den kommande sommaren. Man uppskattar sommaren så mycket mer när man måste gå igenom en mörk och kall höst och vinter. Det är nog det jag älskar mest med att bo i Sverige, att vi faktiskt har årstider! Det är inte överallt man har det! Fy vad jobbigt att ha samma väder året om!

Känns även fint att ha beställt biljetter till Mr. Hellströms turnépremiär här i Linköping. Tredje gången för mig att se honom live, första gången för David. Återstår att se om David kommer börja dela mitt Hellström-intresse efter det.

Nä, nu ska jag förbereda mig inför seminariet i eftermiddag!




Veckans serie: Tre kronor
Den är så dålig så den är bra! Jag och David är helt fast!