Fisketuren slutade på akuten

Söndagen den 31 augusti 2008

I torsdags tänkte jag och sambon mysa till det med att ta en fisketur efter att jag slutat jobbet vid fem. Så vi tog med oss fiskespöna och åkte till Järnlunden, där David och hans familj har sin båt.

Allt var som det skulle. Vi satte oss i båten, åkte iväg en liten bit, satte på fiskedragen på linorna, sänkte ner linorna i vattnet och började köra båten sakta fram. Trolling kallas det när man gör på det sättet, när linorna åker med båten. Det var min första fisketur i mitt liv (annars har jag bara fiskat strömming, men då trollar man inte) så David fick lära mig. Vi var ganska sent ute på dagen, det började nästan mörkna, så vi hade inte så stora förhoppningar på att få någon fisk. Men mysigt var det.

Så helt plötsligt får David napp! Det rycker i linan och David stannar snabbt båtmotorn så att han kan koncentrera sig på att rulla in linan. Snart uppenbarar sig en fin gädda på ungefär 3-4 kilo, som kämpar för sitt liv. När David och hans bror är ute och fiskar så är det alltid brodern som får haka av fisken på kroken, men nu var det David som skulle få göra det. När fisken dras upp i båten låter vi den sprattla där ett tag, sedan är det dags.



Ungefär så här såg fiskedraget ut. Inte riktigt i och för sig men den viktiga detaljen är i alla fall att draget har två hängen med krokar i. I Davids fall så fastnade det ena hänget i fiskens mun. MEN...när David lutade sig ner för att dra ut detta hänge så hoppade fisken till och det andra hänget fastnade i...davids tumme. En hel krok på hänget kördes in i tummen och i den andra delen av draget sprattlar en fisk.

"Det här måste jag åkta till akuten med" säger David och jag förstår inte att det är sant. Jag tar mig fram till David och, på hans order, skär jag av fiskelinan. Sedan ser jag skadan och drar efter andan. Hur fan gör vi nu? Så fort fisken rör på sig innebär det sådan intensiv smärta för David. Man ser att spetsen på kroken nästan sticker hål på tummens hud...inifrån! David gör ett försök att dra ut kroken från sin tumme, men den sitter som i sten tack vare hullingen. Efter en himla massa bråk med fisken så kommer vi på att jag kan stå med ena foten på fisken, så håller den i alla fall sig någorlunda stilla. Sedan gör jag några försök att få ut kroken ur fisken, så david blir fri, men jag får bara inte ut den. Jag försöker även använda en tång för att skilja draget från kroken som sitter i David...men tången är slö och jag får bara inte loss den.

Panik! Två människor ute på sjön. Den ena har en krok i tummen och har så ont så han skakar. Den andra har ingen som helst vana av fiske, båtar eller sjöar över huvudtaget.

Vi sätter en kniv genom fisken. Detta kan låta som djurplågeri eller något men vid det här laget var vi så jävla förbannade på fisken för att den sprattlade, och var det någon som plågades så var det David. Jag höll i kniven och hade fortfarande foten på fisken. David tar, med sin friska hand, en annan  kniv och börjar skära loss fisken från kroken som sitter i dess mun. Efter en hel del karvande får vi äntligen ut den. Med stor lättnad slänger vi i fisken i vattnet. Nu är vi av med ett problem!

Men ett annat problem återstår. David har fortfarande en krok i tummen och smärtan lyser ut ur hans ögon, även om han lyckas hålla sig otroligt lugn under hela arbetet med fisken (som tog ungefär en timme allt som allt). Jag ringer till mamma och pappa, som inte bor så långt ifrån Järnlunden, och ber dom möta upp oss vid stranden för att hjälpa oss. Sedan sätter David på motorn och vi är äntligen på väg mot land.

Tror ni inte att motorn dör när vi är halvvägs framme? Ingen av oss orkar ens få panik nu. David säger bara åt mig att börja ro, medan han (med en hand) börjar meka med motorn. Inom mig springer en massa tankar. Ska jag, som i princip aldrig har rott en båt, ro typ en kilometer?? Hur fan ska mina svaga armar orka det? Men så tänker jag på David som har ont, och då förstår jag att det här bara måste jag klara!

Som tur är slipper jag ro den kilometern för David lyckas få igång båten igen. Vi kör på under tystnad. När vi kommer fram instruerar David mig hur jag ska göra för att låsa fast båten, och under tiden hör vi hur mamma och pappa kommer. Lättnad! Nu är vi inte ensamma längre!

Dom hjälper oss att lasta ur båten, låsa fast årorna och mamma baddar på asolsprit på Davids finger. Sedan skjutsar pappa David till akuten och jag tar Davids bil och åker efter.

Väl på akuten är det inte alls mycket folk. Skönt, tänker vi. Nu slipper vi alla fall vänta i flera timmar på att få hjälp! Minuterna går...folk kommer och anmäler sig och i princip alla blir uppropade före oss. Efter någon halvtimme kommer äntligen en läkare fram.
"Är det David?"
"Ja!"
Vi börjar resa oss upp men läkaren kom tydligen inte för att ta emot oss.
"Jag skulle bara säga att ni kommer att behöva vänta ett par timmar tills ni kan få hjälp."
Jaha, så var det med det. Jag roffade åt mig lite tidningar och David tittade på TV.

Efter typ en och en halv timme får vi komma in. David får lägga sig på en brits och lägga handen på ett litet bord. Sedan får vi vänta ytterligare någon halvtimme innan läkaren kommer. Hon börjar med att lokalbedöva, och det gjorde tydligen svinont!

Sedan kommer hon tillbaka och nu ska själva arbetet med att få ut kroken börja. Hon drar och hon drar och hon drar. Både jag och David väljer att inte titta, men jag ser i ögonvrån att hon verkligen drar med all kraft hon har, men kroken sitter där den sitter. Efter typ en halvtimme, utan så mycket framsteg, tar hon en skalpell och gör ett litet snitt för att enklare få ut kroken. Hon fortsätter sedan att dra, nu med en tång. Arbetet med att dra allt vad hon har tar ungefär en timme innan krokjäveln äntligen är ute.Vi kommer hem halv två på natten.

Ja, det var ju en fisketur som hette duga. David skulle börja jobba imorgon efter semestern men är sjukskriven åtminstone måndagen, kanske även tisdag beroende på hur tummen känns. Han känner sig avdomnad i hela handen och det dunkar. Stackarn!

Jag har en bild på när kroken sitter i tummen, men jag valde att inte lägga upp den här. Om ni verkligen, verkligen vill så får ni väl se den. Men det är på egen risk, för bilden visar verkligen hur det verkligen såg ut! *Rysningar*!



Från det till något helt annat. Jag har en ny mobil! Det blev min älskade Samsung U600. Flashig och snygg! Dessutom byts mitt förbannade Telenor-abonnemang till Telia den 22 september. Äntligen! Ska bli skönt att slippa Telenor, som jag inte alls var nöjd med.




Jag såg Arn-filmen i fredags. Den andra alltså. Jag vet inte vad jag tycker om Arn-filmerna. Bra, men ändå lite...väl...liksom. Lite överdrivna ibland...lite fåniga ibland...lite väl amerikaniserade...jag vet inte men jag tror nog jag tyckte böckerna var bättre.

Jag jobbade ensam med LoLa igår. Innan tänkte jag att det här kommer bli världens längsta dag. Såg inte riktigt fram emot det. Men dom var på bra humör så det gick faktiskt rätt fort ändå! Dock en nördig kund som inte ville gå med på att vi tar den billigaste gratis när vi tar 4 pocket för 3. Gudars vad irriterande han var, och när jag väl gav honom 5 kronor tillbaka (för det var det tjafset tydligen gick ut på: 5 ynka kronor!) så sa han med ett flin: "Det var väl inte så svårt"! Typ som "Flicka lilla, du kan ju ingenting". Fy fan vad arg jag var på honom...Snåla och giriga kunder är dom värsta.



Veckans klipp: "Du skall aldrig runka bulle" från "Grotesco"



Nya tag

Måndagen den 25 augusti 2008

Det blir ingen sjuksköterskeutbildning i höst. På uppropet började de med att säga: "Vad roligt att se så många här. Tyvärr måste jag meddela att vi kommer göra de flesta av er besvikna." Det var inte många platser som behövde fyllas, och jag var för långt ner på listan för att få en av de tomma platser som faktiskt fanns.

Först blev jag väldigt besviken och ledsen och arg på mig själv för att jag hade för höga förväntningar. Men sedan kändes det bra att ha ett jobb att gå tillbaka till, även om jag inte är fast anställd men ändå. Och de nämnde också, på uppropet, att det är inte lika många som söker till våren, så förhoppningsvis ökar mina chanser då. Dessutom ska jag se till att göra högskoleprovet i oktober, så kanske jag kommer ännu högre upp på listan.

Jaja, nu har jag meddelat familjen, vänner och jobbet hur det blir. Nu är jag inte lika besviken längre, känns bra att tjäna pengar ett litet tag till. Och vara med om ännu en julhandel!

Känns tråkigt att ha tomma kollegieblock, pärmar, pennfack som bara väntar på att få användas. Men nu ska jag inte deppa mer. Sjuksköterska ska jag bli en vacker dag i vilket fall som helst.



Igår var min älskling på personalresa hela dagen. Han kom hem på natten, och jag, som annars brukar vakna av minsta lilla knyst, sov så tungt så jag märkte inte när han kom hem. Han sa att jag rörde på mig så då la han armen om mig, i tron om att jag var vaken, och väntade på att jag skulle säga hej. Men så började jag andas tungt igen och då förstod han att jag inte hade hört att han kom. Då blev han så glad så han nästan blev rörd, sööööt! Sedan vaknade jag halv fem på morgonen av att jag hörde något. Först trodde jag att det var min klockradio som knastrade men så insåg jag att det var Davids sovandetag. Då blev jag så glad så jag nästan blev rörd, haha!

Den 31:a januari är det preliminära datumet för min äldsta systers bröllop! Det slog mig att man ska ha finklänning på sig då, så jag frågade mamma lite snällt om hon skulle kunna sy en åt mig. Hon sa ja, men hon kommer ha fullt upp. Hon ska sy bröllopsklänningen, min och min andra systers klänning och sin egen. Haha! Men det blir nog bra det! Jag tänkte ha en gul. Jag ser den framför mig men jag hittar ingen bra bild som skulle kunna beskriva den. Men jag får fota den när den är klar.

Frågan är vad man ska hitta på ikväll...David är på konsert med sin bror och hans band i Stockholm. Så han kommer sent i natt med. Jag ska gå till Systemet och köpa lite Xider snart i alla fall. Nu lät som om jag typ skulle dränka mina sorger i alkohol men så är det inte! Xider är bara det godaste jag vet för tillfället! Får hoppas det är något bra på TV annars får jag hyra något. Hyrde en film igår, vilken ser ni i "Veckans...". Den var himla rolig faktiskt. Se den!




Veckans film: "Music and lyrics" med bl.a Hugh Grant och Drew Barrymore






En reserv i Luleå

Lördag den 23 augusti 2008

Jag har inte skrivit på länge och har gjort en hel del men jag börjar med det viktigaste: Jag är kallad till reservupprop på måndag! Det riktiga uppropet är runt 10.00 på måndag, och det är efter det de vet hur många reserver som kommer få komma in. Så jag är inte garanterad någon plats, men jag har ganska stora förhoppningar. Så klockan två på måndag vet jag om jag ska plugga i tre år framöver, eller om det blir en höst på Bokhandeln. Nervös! Jag har inhandlat block, pennor, pennfodral m.m. så jag är beredd.

Nu kan vi börja från början. Vi åkte ju till Luleå förra veckan, jag och David, för att besöka hans bror med familj. Vi åkte torsdagen den fjortonde och kom hem i tisdags. Gudars vad mycket lek det blev, eftersom brodern har två döttrar på fyra och ett år. Fyraåringen insåg ganska snart att jag har lekt med dockor förr så hon tog med mig till sitt rum många gånger för att "leka med Pollysar". Polly Pocket är små dockor. Hon var hur go som helst. Hon var i den där åldern när man säger en massa roliga och bra saker. Riktigt klok liten tjej som man smälter för direkt.

Och den andra lilla flickan...guu vad charmad man blev. Stora blå ögon och ett leende på läpparna hela tiden. Så otroligt söt! Jag fick byta blöja på henne med. Davids bror frågade först honom om han ville byta bajsblöja, men han var inte så pigg på det så då frågade dom mig. Jag typ jublade, inombords i alla fall, för till skillnad från många andra så tycker jag det är mysigt att byta blöja på små barn. Jag har ju övat på min systerson en del. Det var lite ovant att byta på en tjej, men det gick bra. Tror killarna var lite imponerade faktiskt, hihi. Sedan fick jag klä på henne med. Hon var så snäll hela tiden så. Gudars vad man längtar tills man har egna små barn!

Vi gick på stan, vi besökte en utomhuspool, vi åkte till "Leos lekland" (som är typ som Busfabriken), vi sjöng barnsånger, vi följde OS-helvetet, vi åt kräftor, vi spelade spel, vi körde Wii, vi cyklade men framför allt: Vi lekte, lekte och lekte!

Riktigt trevlig och rolig vistelse i Luleå! Vill tillbaks snart. Saknar redan töserna.

Igår bjöd vi hit mina föräldrar. Min kock bjöd på trerätters och mamma och pappa var så lyriska som bara dom kan vara. Dom är ganska kära i sin svärson om man säger så. Kantarellsoppa med crostinis till förrätt, lamm med potatisgratäng och rödvinssås till varmrätt och vaniljpannacotta med jordgubbar till dessert. Vi fick en inflyttningspresent av dom. Två stora krukor med en massa örter, sallader och växter i att ha på balkongen. Hur fina som helst! Sedan spelade vi Buzz också, och jag vann självklart båda omgångarna, hehe!



Jobbar helgen och idag var det rätt lugnt. Eller det gick i vågor, ibland var det köbildningar, ibland var det inte en kotte. Men jag jobbade bara fyra timmar så det gick fort.


Fatta att det bara är två dagar kvar, sen vet jag om det blir plugg eller inte. Är grymt sugen på att fylla mina kollegieblock och lära mig allt om sjukdomar! Ska bli redigt roligt faktiskt!


Måste få passa på att gratta lite.

Harre: GRATTIS TILL KÖRKORTET OCH LÄGENHETEN!

Maria: GRATTIS TILL LÄGENHETEN!

Sedan en lite fråga: Karre, om jag kommer in på utbildningen, har du lust att gå på Kalasmottagningen med mig då? Mando Diao spelar om jag inte minns fel.





Veckans film: "Jakten på lycka" med bl.a Will Smith



Inköp och utgifter

Måndagen den 11 augusti 2008

Oh jäklar vilken dålig bloggare man har blivit. Men min älskling har semester nu så när jag inte jobbar vill jag passa på att vara med honom. Och jobbar gör jag faktiskt inte på över en vecka nu! Har en liten minisemester, som var väldigt välkommen! Dels för att jag blidde förkyld i fredags, så nu ska jag passa på att bli frisk. Dels för att jag har känt mig rätt trött i kroppen ett tag nu och behöver hämta nya krafter.

Vi har köpt en säng! Malm-sängen blev det, från IKEA. Det är så gött att sova i en stor, bred säng som är superskön! Den är inte riktigt helt komplett än för vi ska köpa till en slags gavel med utdragbara hyllor också. Den var slut för tillfället men nästa vecka ska den finnas. Sängen och gaveln kommer på bild nedan, dock inte tillsammans...men ni får använda fantasin och ställa gaveln bakom sängen och dra ut hyllorna. Snyggt kommer det bli.

MALM Sängstomme

MALM Huvudgavel/ sänghylla, 3 delar


Vi passade även på att köpa en till bokhylla, för mina böcker fylls på! Det blev jättefint. Nu börjar vi verkligen komma iordning här. Idag kom vi även igång med storhandlandet. Japp, annars har vi jämt småhandlat på Hemköp...det blir dyrt i längden. Så idag styrde vi kosan till Coop Forum och fyllde en kundvagn med en mängd frysvaror och annat smått o gott! Det var riktigt mysigt!

Idag är det exakt två år sedan jag blev moster. Japp, min älskade systerson fyller två år idag. Jag är minst lika glad och stolt över honom idag som jag var när jag såg honom för första gången. Jag och David åkte till dom igår och gav honom ett stort parkeringshus som han kan köra alla sina tusen bilar i. Det var en lyckad present. Han var på ett väldigt fnittrigt humör. Typ allt som David sa började han gapskratta åt. Till och med ordet navel fick honom att brista ut i ett hysteriskt fnitter. Barnskratt är det bästa som finns! Jag läste "Spyflugan Astrid" för honom (en superbra barnbok) och då satt han riktigt lugnt och fint i mitt knä och lyssnade koncentrerat. Så otroligt gosigt det var! Jag fick bläddra tillbaks typ tusen gånger till sidan där en dammsugare finns på bild. Den var tydligen fin. ;)

Apropå dammsugare så köpte vi en ny idag! Den är hur flashig och bra som helst. Vi ska ta ett varv med den i lägenheten redan ikväll.

Vi såg en riktigt bra film igår kväll. "The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford" hette den. Den handlar om den beryktade och omtalade rånaren och mördaren Jesse James. Han blev en hjälte för att han var som en Robin Hood- typ. Det jag inte fattar är att visst, han stal från dom rika men han gav ju inte direkt något till de fattiga. Han tog allt själv. Men han blev i alla fall omtyckt av alla som inte blev mördade av honom. Sedan blev han själv mördad, av Robert Ford. Ford hade föreställt sig berömmelse och tacksamhet för att han tog död på denne mördare, men istället blev han hatad för att han skjöt en hjälte. Se den filmen! Riktigt, riktigt bra och jag har tänkt på den jättemycket sedan jag såg den.




Jag är fortfarande reserv till sjuksköterskeutbildningen i höst. Nummer 12 har jag i Norrköping...nått på 50 i Linköping. Jag vet inte om det är bra eller dåligt så jag vet inte alls vad jag ska hoppas på. Om jag ska ge upp eller om jag ska vara glad. Jag förbereder mig i alla fall för en höst och en julhandel i Bokhandeln, och det känns riktigt bra. Hade jag slutat nu så hade det känts så vemodigt liksom. Men man vet aldrig, jag kanske blir kallad till något reservupprop och då blir det att snabbköpa kollegieblock och pärmar och allt och sätta sig i skolbänken. Men block och det ska jag nog ändå köpa nu. Det känns som det är större utbud så här i augusti än vad det är i januari.

Imorgon får jag storfrämmat av tvillingarna och Maria. Dom ska få se lägenheten och så ska jag laga lite mat till dom. Det blir roligt att återse dom, det var ett tag sen!

På torsdag bär det iväg till Luleå, till Davids söta brorsdöttrar. Den ena har precis fyllt fyra år och leker väldigt tjejiga lekar. Sådana är jag bra på, med tanke på att jag själv var så flickig och rosa man bara kan bli när jag var liten. Den andra blir ett år i oktober och har precis lärt sig krypa. Hennes ska det bli roligt att dalta med, hihi! Davids bror var tillsammans med min storasyster för en herrans massa år sedan, så honom ska det bli jätteroligt att träffa. Det var så jag och David träffades för allra första gången! Det är lite roligt när man kommer hem till Davids mamma ibland. Då har hon hittat kort på mig eller mina systrar och häromdagen hittade hon en teckning som jag gjorde till Davids bror för typ femton år sedan och så. Hihi!

Just det! Har färgat och klippt håret med! Den här gången fick jag en frisör som jag vill hålla mig till! Hon var superbra och jättetrevlig! Och jisses vad skönt det är att gå till frisören alltså! Sätta sig, få håret klippt och färgat. Få te och tidning. Få universums skönaste massage i hårbotten, nacken och tinningarna medan man får håret tvättat. Bara sitta och njuta. Kostar gör det ju men jag tycker nog det var värt det! Resultatet blev jag riktigt nöjd med!

Nu ska jag ta ett bad! Skönt!



Veckans serie: "Hell's kitchen"



Filmer, bilder, böcker, mobiler

Fredagen den 1 augusti 2008

Som utlovat kommer lite videoklipp och bilder från kvällen då jag såg mr Hellström och mr Uggla. Vi börjar med Håkan. Klippet var egentligen inte meningen, haha. Jag såg inte att kameran var inställd på att filma, men jag fortsatte ändå. Tyvärr fattade jag inte att jag kunde filma fler låtar. Något jag insåg när Magnus Uggla uppträdde. Jaja.






Ja så kom Magnus och fixade en himla massa allsång. Först "Kung för en dag" som publiken sjöng i princip rakt igenom, förutom en del refränger, haha. Sedan filmade jag "Pom Pom" men jag tror inte han tyckte vi var så skönsjungande. Hehe.









Min äldsta syster var på besök i några dagar nu, hos mina föräldrar. Jag åkte dit, dels för att snylta på poolen (som för övrigt är helt underbar, jag kan vara i hur länge som helst) och dels för att träffa henne och hennes fästman såklart. De fick även se vår lägenhet. Alltid lika kul att visa upp sin stolthet.

Igår kom min sambos två bröder på besök. Alltid lika roligt när dom är här, jag typ skrattar åt allt dom säger. Vi spelade "Sequense" och "Buzz". Dessutom försökte jag och storebrodern diskutera genus men det ville inte dom andra så dom började shaka loss till "It's a bag in box"- låten istället. Sen blev det "Hell's Kitchen" och efter det "Sex and the city", som jag och storebrodern satt som klistrade framför medan min sötis diskade, stackarn.

Jag har läst en hel del.

Först självbiografin "Tid är allt jag har" som handlar om en amerikansk kvinna som, tillsammans med sin man, blev anklagad för mord på två poliser och fick dödsstraff. Bara det att ingen av de var skyldig. En tredje person var nämligen inblandad men fick inte dödsstraff. Något slags fängelsestraff fick han i alla fall och där erkände han för ett par fångar att han var den skyldige. Av någon störd anledningen blev paret ändå inte frisläppta. Kvinnan (författaren) lyckades ändra sitt straff till livstid, men hennes man blev grillad i Elektriska stolen. Tack vare en suverän advokat och en efterforskande vän lyckades kvinnan tillslut bli fri, efter sjutton år i fängelse.

Nu låter det som om jag har avslöjat hela bokens innehåll, men tro mig: det är mer än så. USA har ett sjukt rättssystem där mutor och mygel är vanliga ingredienser. Oskyldiga blir avrättade...i moderna Amerika! Läs den boken, riktigt bra bok.

Efter den boken läste jag deckaren "Skumtimmen" av Johan Theorin. Historien utspelar sig på Öland. För ca 20 år sedan försvann Julias lille son, och man vet ännu inte vad som egentligen hände den där dimmiga dagen. Men så en dag får Julias far sin försvunne barnbarns sandal på posten, och nu ger han sig in på att lösa mysteriet en gång för alla.

Jag trodde, av någon anledning, att den här boken skulle vara seg, men spänningen startar på en gång och sedan kan man inte slita sig. En "klassisk" deckare, dock utan poliser...nästan. En bok som slukar dig, så läs den med!

Just nu läser jag "Tyskungen" av Camilla Läckberg, som än så länge är riktigt bra!

Jag har bestämt mig för att starta ett abonnemang hos Telia, så snart mitt nuvarande abonnemang hos Telenor går ut. Ska dessutom skaffa mig en ny, fräsch mobil. Vad sägs om den på bilden längre ner?



Veckans "vill-ha": Samsung U600