"Gåtornas palats"

Onsdagden den 30 juni 2010


Nu var det ett bra tag sedan jag läste en Dan Brown-bok. "Gåtornas palats" har liksom bara blivit stående. Men jösses, så fort jag öppnade den var jag fast!

Handlingen är svår att sammanfatta men det är i alla fall NSA som står i centrum, National Security Agency, som är mäktigare än CIA och ägnar sig åt att dekryptera koder för att uppmärksamma terrorister och kriminella. NSA är en topphemlig organisation men nu riskeras den offentliggöras när de helt plötsligt hålls som gisslan.

Å ena sidan retar jag mig på att vartenda kapitel måste avslutas med en cliffhanger. Det är så megaamerikanskt. Men å andra sidan är det just det som får mig att spärra upp ögonen och skynda mig igenom femton kapitel till innan jag bara måste släcka och sova.Man blir så jäkla fast!

Samma sak med all denna fakta. Å ena sidan blir det irriterande att människorna inte kan ha en dialog med flyt utan att det mellan varje replik måste fyllas på med en himla massa fakta och historia om något ord som personen just sa. Å andra sidan gillar jag ju att läsa och lära samtidigt. För man lär sig ju en himla massa, det gör man.

En sak är säker. Jag var fast från första början till sista sidan. Så bra, det var den.



Midsommar var hur skön som helst. Alla syskon med respektive och barn var hemma hos mamma och pappa. Vi solade, badade, åt gott, spelade spel, sjöng snapsvisor och lekte, lekte, och lekte med Jack och Nora. Riktigt najs! Och brun har man blivit på kuppen, inte helt fel!

Igår var min första arbetsdagen för sommaren. Det kändes lite märkligt att vara tillbaka i Bokhandeln efter så lång tid, men det är riktigt najs att vara tillbaka. Går rätt fort att komma in i det också. Även om det blir mycket frågor, hehe.

Nu gör jag och David oss redo för lilla semester. Vi har jämfört våra scheman och söndag till tisdag verkar vara några av de få dagar vi verkligen har helt ledigt tillsammans på ett tag. Så på söndag tar vi Davids båt och ger oss ut på en passande ö och tältar bara vi två. Grillar, solar, badar, fiskar, eldar och tältar i två nätter på en, förhoppningsvis, öde ö. Det ska bli så otroligt mysigt och vi ser verkligen fram emot det som tokar. Så nu görs det packningslistor och inköpeslistor. Idag har vi bl.a. köpt varsin flytväst och vinglas i plast!

Har börjat titta på "Ally McBeal" från första början. Det är fasen en riktigt bra serie! "What’s so great about the real world?" - Ally McBeal.



Veckans låt: "La voix" - Casablanca feat. Marlena Ernman
Deras version är fasen bra ju!



"Is och vatten, vatten och is"

Onsdagden den 30 juni 2010

Jag fastnade för Maj-Gull Axelsson när jag läste "Aprilhäxan". Bättre bok får man leta efter. Så nu gav jag mig på en av hennes senare alster, "Is och vatten, vatten och is". Den handlar om Susanne som lever i sin brors skugga under hela sin uppväxt. Hon blir varken sedd av honom eller sina föräldrar och när familjekatastrofen är ett faktum blir inget sig likt igen.

Den här boken tog lite längre tid att ta sig igenom. Men den var absolut inte seg. I Majgulls böcker händer det något hela tiden. "Aprilhäxan" är coh förblir min favorit, det är svårt att slå den. Men om man inte har läst något av Majgull och börjar med den här kommer man bara vilja läsa mer och mer. Den är riktigt bra och proffsigt upplagd.


Pepp!

Lördagen den 19 juni 2010


Nu är jag mer pepp än någonsin! Igår såg jag lite på konserten som riksdagen bjöd bl.a. bröllopsparet på och när barnen sjöng för Victoria och Daniel på slutet var det väl inte ett öga som var torrt?? Jösses alltså, så fint. Även fint att se bl.a. drottning Silvia visa känslor.

Efter det blev jag mer ännu mer pepp än innan på att få följa bröllopet på TV idag. Jag har drömt om bröllop hela natten, och vad David än påstår har han också gjort det för han pratade i sömnen om bröllopspar, hihihi. Och nu har jag ätit frukost framför TV:n och väntar på att få en första glimt av bruden.

Tyvärr kommer jag missa TV-sändningarna mellan 16.30 och 19.30. Då ska jag göra annat spännande!! Det ni!

Nä, nu blir det att inta en fast plats i soffan igen. Börjar bli riktigt pirrig nu! Undrar då hur själva brudparet känner sig.

Måste bara passa på att gratta min klasskamrat som också gifter sig idag. Lycka till och STORT grattis!!!


"Den avklädda bruden"

Torsdagen den 17 juni 2010


Den här boken hade jag typ inga förväntningar på. Jag trodde rent av att det skulle bli en kamp att ta sig igenom den. Men det var lätt som en plätt! Riktigt gripande bok!

Den handlar om en kvinna som just gift sig. Det tar dock inte många dagar in på smekmånaden innan hon inser att hennes man har haft en affär med hennes bästa vän. Hon blir frustrerad då hon inser att hon har offrat allt för sin man. Hon har lagt alla sina egna behov åt sidan för att kunna tillfredsställa hans och bli den perfekta hustrun, och ändå räcker det inte för honom. Nu beslutar hon sig för att leva ut sin egen vilja. Hon hittar en älskare som hon låter sina fantasier besannas tillsammans med. Men räcker det för att bli lycklig?

Boken handlar mycket om hur vi kvinnor har en tendens att bete oss i förhållanden. Vi strävar ständigt efter att vara perfekta flickvänner och fruar men går ändå ständigt med dåligt samvete för allt vi inte hinner, kan eller vill gör för våra killar. Vad hände med kvinnors viljor, behov och krav? Riktigt, riktigt intressant bok som tar upp problemet ur en helt ny synvinkel för mig. "En modig, uppriktig berättelse som stannar kvar hos en" som det står på bokens framsida.

Författaren valde att vara anonym, men det har visats sig vara Nikki Gemmell som har skrivit den. Jag ska absolut läsa fler böcker av henne för det här var en fantastisk bok!



David skulle egentligen vara hemma från jobbet idag med, men blev inringd imorse i alla fall då ännu en i personalen mådde dåligt. Så vi får väl se hur han mår när han kommer hem. Han ska få god soppa ikväll.

Varför fick jag för mig att Six feet under bestod av sex säsonger? Den femte säsongen betedde sig så märkligt, som om det rundades av liksom. Så jag kollade upp hur många säsonger det egentligen var kvar och det visade sig såklart att femte säsongen är den sista. Så nu har vi sett klart hela serien. Jag älskade slutet, även om det var tårdrypande så det skrek om det.

I tisdags gick jag, Helen och Karin till Strandgatan 2 och åt. Efter det gick vi vidare till Storan och drack några cider och pratade om allt mellan himmel och jord. Alltid så underbart att träffa tjejerna! Gudars vad konstigt det kommer kännas att ha Helen på andra sidan jordklotet under ett helt år. Men som hon säger, ett år går fort! Lycka till med resan nu, Helen, och ha det underbart! Och Karin, vi ses SNART!!!

Åh vad underbart det är att ha lov. Ingen klocka piper på morgonen, frukosten avnjuts utan stress på balkongen, böckerna bockas av en efter en...underbart!

Fotbolls-VM nu. Det är inte jättetråkigt men jag har svårt för att se en hel match. Om jag läser en bok samtidigt går det bra. Lagom mycket fotboll liksom, att titta upp lite då och då.

Jag längtar till midsommar! Den ska avnjutas med hela familjen ute på landet. Förhoppningsvis blir det lite pooldopp och spelrundor. Och lek såklart! Mysigt!



Veckans comeback: Segemyhr
Japp, serien repriseras i sommar. Anton är min favorit.



"Hjärtats sång"

Tisdagen den 15 juni 2010


Mmm, nu är fortsättningen på "Melody" utläst också. "Hjärtats sång" heter den. Melody bor kvar hos sina släktingar och hon har fått reda på att den hon trodde var hennes pappa egentligen inte var det. Nu börjar jakten på hennes biologiska far och ännu fler familjehemligheter kommer upp till ytan.

Jag tycker nog att den här boken var bättre än den första i serien. Antagligen för att man äntligen får svar på en hel del frågor. Men alla gåtor löser sig inte så det vore självklart intressant att läsa den tredje boken: "Ödets vägar". Den äger jag inte än tyvärr, men när köpstoppet är avslutat ska jag unna mig det! Det är en sak som är säker!



David är fortfarande sjuk stackarn så idag ska jag agera sjuksköterska och riktigt rå om honom. Jag tycker så synd om honom för man riktigt hör hur det river i halsen när han hostar.

Jag har även tvättid som jag ska ta tag i. Unnade mig en frukost på balkongen och hann få lite färg faktiskt! Härligt med lite fint väder igen, även om jag ser att det kommer några mörka moln nu.

Vi ser ju "Six feet under", säsong 5, nu. JÖSSES! Vilken serie alltså. Så oväntade twistar hela tiden! Och igår fick jag en glad nyhet när jag såg att första avsnittet i tredje säsongen av "True blood" fanns att streama. Så det avnjöts på en gång. Nice. Nu väntar vi bara på att femte säsongen av "Dexter" ska börja, men det är inte förrän i september.

Längtar till lördag. Då blir det är det TV:n som gäller, från morgon till kväll. Ska inte missa en sekund av bröllopet, så är det bara. Jag är en av de få som vill ha kvar monarki i Sverige och jag har alltid tyckt väldigt bra om vår kungafamilj! Så ett historiskt ögonblick som detta vill jag absolut inte missa!

Ikväll blir det tjejmiddag! Wohoo!



Veckans band: The Ark
Dom är grymt bra!




"Melody"

Måndagen den 14 juni 2010


Tro nu inte att jag har legat på latsidan bara för att det är lov. Nej då, här läser man på fortfarande. Jag går efter bokstavsordning (författarens efternamn förstås) nu när jag väljer böcker att läsa. Nästa bok på tur var "Melody" skriven av Virginia Andrews. Jag älskade Andrews böcker i fjortisåren och nu var jag lite rädd att hennes böcker skulle vara för barnsliga eller tråkiga för mig.

Jag fastnade dock i handlingen riktigt snabbt. Även om alla Andrews handlingar liknar varandra väldigt mycket så grips man in i storyn ändå. Stör mig dock, återigen, på överbeskyddande killar och oerhört överkänsliga flickor.

Boken handlar i alla fall om Melody som bor med sina föräldrar i en husvagn tills den dag då hennes älskade pappa dör. Hennes mamma kommer över sorgen lite väl snabbt och bestämmer sig för att äntligen göra karriär som fotomodell eller skådespelerska. Först kör hon dock iväg sin femtonåriga dotter till sina släktingar som Melody själv aldrig träffat förut. Där får hon bo, hos sin faster, farbror och två kusiner. Melody är utom sig av sorg och saknad efter sina föräldrar och dessutom märker hon snart att alla släktmedlemmar bär på mörka hemligheter som hon bestämmer sig för att börja gräva i.

I sin helhet var den bra! Absolut spännande bok. Blir dock liiiite tradig mot slutet då det inte händer så mycket.



I fredags tog Davids lillebror studenten. Så härligt det är att se alla glada och överförfriskade studenter skrika och tjoa. Man dras med i det. Jag och David ville inget annat än att flyga upp på flaket vi med och hoppa runt och sjunga. Riktigt roligt var det!

Framåt eftermiddagen begav sig David mot Sweden Rock Festival - en årlig tradition. Jag själv åkte ut till mamma och pappa och tog lov. I lördags åkte jag och mamma till Ullared. Vi har kommit på att dagen efter skolavslutning är en optimal dag att åka dit för det är inte några köer då. Hittade dock inte jättemycket. Bästa köpet var i alla fall en skitsnygg skinnjacka. Som jag har letat!! Blev även en vattenkokare, smörgåsgrill och så lite udnerkläder och andra bra-att-ha-saker.

Igår kom David hem med en rejält förstörd hals efter alla konserter och framför allt efter att ha tältat i regn och blåst. Så idag kom han hem tidigare från jobbet och ligger och vilar i sängen nu. Stackarn.

Har tittat närmare på mitt schema nu och ser att jag inte kommer att kunna se Lars Winnerbäck i år heller. När ska man få se Linköpings stolthet egentligen? The Ark ska jag i alla fall banne mej se!

Imorgon får jag träffa mina favvotjejer Helen och Karin! Vi lär väl inte kunna ses alla tre på minst ett år nu eftersom Helen beger sig till Australien till sin pojke. Så det blir middag och dryck i goda vänners lag imorrn!



Veckans låt: "Skaka rumpa" - Sean Banan
Fatta att studenterna hoppade på flaket till denna låt! Varför kunde den inte ha släppts när jag tog studenten (som jag för övrigt gjorde för fyra år sen. Vart tar åren vägen?)



"Skam"

Tisdagen den 8 juni 2010


Ännu en i Alvtegens "S-serie" utläst. "Skam" handlar dels om Maj-Britt, som i många, många år hållt sig inne i sin lägenhet för att inte behöva ta del av omvärlden. Ett brev från en barndomsväninna väcker minnen från barndomen som Maj-Britt absolut inte vill minnas. I "Skam" får vi även följa Monica som, efter en kurs, väljer att byta samåkningsbil för att komma hem tidigare. Den bilen hon egentligen skulle ha åkt med är med i en olycka och en passagerare dör. Monica känner stor skam och bestämmer sig för att betala sin skuld till den avlidnes anhöriga.

Åh så bra hon är, Alvtegen! Jag tycker verkligen om att hon går in i djupet hos människor. Hur en märklig uppfostran kan leda till ännu märkligare handlingar i vuxen ålder. Jag tycker även om när man får följa flera olika människor som framåt slutet möts under olika omständigheter. Älskart!

Nu har jag inte mer av Alvtegen. Hon har gett ut "Skugga" också men eftersom jag har köpstopp just nu får det bli något att se fram emot senare! Min favorit hittills är nog "Saknad". Men det är svårt att välja ut en favorit.



I helgen dansade min sambos lillebror bal. Gud så fina de var och duktiga som fan! Det är alltid kul att gå på bal! Jag och David, pensionärer som vi, kom fram till att nästa bal vi går på kanske det är vårt barn som dansar. Det dröjer nog alltså ett tag, hehe.

Efter balen åkte vi ut till mamma och pappa där syrran med familj även befann sig. Hur mycket lek och stoj som helst blev det. Och mys framför allt. Lilltjejen börjar bli så himla stor nu, jag hänger inte med överhuvudtaget. Och Jack ska vi inte ens prata om, han växer verkligen så det knakar! Roligt!

Imorgon är sista dagen för den här terminen! Så jädrans skönt det ska bli med looov! Även om det inkluderas jobb i lovet så är det i alla fall inget plugg ett tag framöver.

På fredag tar Davids lillebror studenten så då blir det storfirande! Dagen därpå, på lördag, tänkte jag och mamma ta oss en tur till Ullared! Ska bli riktigt härligt!

Nu har vi förresten äntligen beställt hem femte säsongen av "Six feet under" - eller SFU som vi kallart. Äntligen har vi en serie att bara gotta oss i igen!




Veckans dryck: Rödvin
Bövelen vad gott det är med rödvin! Det är ju helt sjukt! Haha!



"Svek"

Torsdagen den 3 juni 2010


Ja vad gör man när solen skiner. Jo sätter sig på balkongen och läser. Ännu en Alvtegen-bok utläst. Denna gång "Svek". Eva upptäcker att hennes man sedan femton år har träffat någon annan. Istället för att berätta vad hon vet planerar hon en ljuv hämnd. Samtidigt vakar Jonas vid sin Annas sida. Anna har legat i koma i två år och Jonas håller fortfarande fast vid henne. Men hans längtan efter henne börjar gå över i ilska över att hon vägrar vakna.

Som det står på baksidan av denna bok: "Action i all ära, med det mest spännande sker alltid inom människor. Kalla kårar garanteras" (ur recension i Amelia). Det stämmer väldigt bra överens med Alvtegens böcker. Hon lyckas illustrera känslor hos människor på ett väldigt bra sätt. Hur det hos en helt "vanlig" människa kan pyra ondska och hämndlystnad.

Ännu en bra bok av Alvtegen som jag rekommederar varmt!



Jösses vilket underbart väder! Både igår och idag har jag suttit och solat några timmar på förmiddagen och solbrännan börjar ta sin form. Igår åt jag och David även kvällsmiddag på balkongen. Även om solen inte ligger på (vilket den inte gör efter 12.00 hos oss) så är det så himla varmt och skönt i luften så vi kan sitta där hela dagarna och kvällarna i kortärmat i alla fall.

Nu har även mamma varit snäll att plantera en massa sallader och örter i våra fina krukor åt oss. I år ger vi även oss på tomatodling, hoppas det kommer att gå bra! Det är så härligt när balkongen känns mer levande. Igår skördade vi lite i vårt "land" och det smakar så mycket bättre än det vattniga man köper i affären.

Igår tog jag den sista Twinrix-sprutan, så nu är jag vaccinerad mot Hepatit A och B fram tills femtioårsåldern ungefär. När sjuksköterskan sa det, att nästa gång jag behöver vaccinera mig är när jag är 50, frågade jag på skoj "Och hur ska jag komma ihåg det då?". Hon hade tyvärr inget bra svar på det, hahaha.

Den internationella marknaden är i stan igen. Alltid lika mysigt! Jag och David tog en snabb sväng igår. Vi gillar vekrligen den marknaden! Mycket liv och rörelse i Linköping!

Idag ska jag ägna mig åt tvättning och läsning. Känns helt okej faktiskt! Efter tvättiden tänkte jag unna mig en promenad runt Stångån...om jag inte har fastnat i en ny Alvtegenbok tills dess, haha!



Veckans TV-serie: "Will and Grace"
Jag har blivit beroende av den här serien på sistone och jag älskar Jack! "It's better, nes café?"



"Saknad"

Tisdagen den 1 juni 2010


Ännu en bok utläst. Det flyter på nu. Denna gång är det"Saknad" av Karin Alvtegen. Sibylla är hemlös men lyckas lura till sig ett hotellrum av en av gästerna. När Sibylla vaknar nästa dag är denne gäst mördad och Sibylla är plötsligt huvudmisstänkt. Av ren skräck flyr hon polisen. I sin flykt tänker hon tillbaka på sin barndom och hennes väg till hemlöshet.

Karin Alvtegen är riktigt bra på att snabbt få igång storyn så man snabbt bli fast i det. Jag kunde knappt släppa boken. Även riktigt bra vändningar i handlingen! Jag tror faktiskt inte att man behöver vara en sucker för deckare för att tycka om den här, för "Saknad" har mer än en deckarstory.



Igår hade jag och David helt plötsligt inget att göra. Vi hade slut på TV-serier (förutom "House" men det är inte en nagelbitare direkt...) och inget annat fanns det att göra heller. Så vi satte oss helt enkelt på vår balkong och läste i varsin bok. Det är inte direkt första gången vi gör något pensionärigt. Vi älskart helt enkelt. Urmysigt var det!

Sedan satt vi och kollade efter hus på Hemnet. Gudars vad ohyggligt fult en del har i sina hem! Jag och David mådde nästan fysiskt dåligt ibland, hahaha! Men så finns det ett par guldklimpar och av någon anledning finns de flesta i Nykil. På söndag ska vi faktiskt bege oss till en husvisning i just Nykil. Alltid kul att se husen i verkligheten! Man får en annan känsla då.

Nu har jag scheman från både Bokhandeln och sjukhuset, så nu kan jag äntligen börja planera min sommar lite bättre. Känns skönt att vara ledig i typ två veckor nu i början av sommaren och i två veckor precis innan skolan börjar igen i augusti. Perfa!




Veckans skådespelare: Jakob Eklund
Har ni tänkt på att han säger "Va Fan" hela tiden? Börjar man tänka på det så går det inte att sluta när man ser filmer med honom. Roligt klipp!