Tips

Fredagen den 26 januari 2007

Om du är rastlös och inte vet vad du ska hitta på så kommer här ett par listor av tips, från mig! Enjoy!


  Skivtips

  • ”Love” med the Beatles (deras gamle producent, George Martin, har med sin son gjort om gamla Beatleslåtar så det blir nästan som ett långt Beatlesmedley. Underbart för en Beatlesfantast!)
  • ”Neon Ballroom” med Silverchair (en rad sköna låtar framförda av sångaren Daniels vemodiga röst! Ana’s Song och Miss You Love rekommenderas starkt på denna skiva!)
  • ”Never Mind the Bollocks” med Sex Pistols (deras enda skiva som skrev historia. Punken skapades med Johnny Rotten i spetsen. Min personliga favorit är basisten, Sid Vicious. Borde berätta om hans liv i ett senare inlägg…)
  • ”Det är så jag säger Det” med Håkan Hellström (hits som Kom Igen, Lena finns på den här skivan men jag vill hellre rekommendera låtar som Minnen av Aprilhimlen. En genialisk låt!)
  • ”The White Album” med the Beatles (var tvungen att ha med ännu en Beatlesskiva. Den här skivan är en blandning av politiska John Lennon-låtar, vackra Paul McCartney-ballader, listiga George Harrison-sånger och lättsamma Ringo-toner. Att dubbelskivan innehåller så många låtar är det allra bästa!)
  • ”American Idiot” med Green Day (man kan inte lyssna sönder den här skivan. Varenda låt har ett underbart innehåll, så lyssna noga på texten!)
 Boktips


 

  • ”Vingklippt Ängel” av Berny Pålsson (jag placerar alltid den här boken överst! Handlar om Berny själv, hur hon kämpar mot sina psykiska sjukdomar och åker in och ut från psykhem och hur hon började skära sig i armarna vilket ledde till en rad självmordsförsök. En uppföljare skulle komma i vår men Bernys psykiska hälsa gjorde att boksläppet skjuts upp lite.)
  • ”Såld” av Zana Muhsen (handlar om systrarna Zana, författaren, och Nadia som bor i England tills de, i tonåren, blir sålda av sin far till Jemen. De gifts bort, våldtas och tvingas föda sina mäns barn. De kämpar för att få komma hem igen men måste i så fall lämna sina barn i Jemen. Zana lämnar sin son men Nadia är kvar i Jemen än idag. Läs!)
  • ”Bakom Stängda Dörrar” av Kristina Hansen (som fjortonåring tvingas Kristina gifta sig med sin egen pappa. Han är besatt av att få henne helt beroende av honom. Han tatuerar in sitt namn på hennes händer och fötter, tvingar henne föda honom två barn som hon sedan tvingas lämna bort och han håller henne fånge i sitt eget hem. En hemsk bok som måste läsas!)
  • ”DaVinci Koden” av Dan Brown (en klassisk deckare med mysterium, gåtor och mord. Hur spännande som helst!)
 Filmtips


 

  • ”Gilbert Grape” med bl.a Johnny Depp, Leonardo DiCaprio m.fl (en film av Lasse Hallström. Handlar om Gilbert som vantrivs i sin lilla hemstad. Hans liv består av att ta hand om sin handikappade lillebror och sin otroligt överviktiga mamma. Men allt förändras när staden besöks av Becky.)
  • ”Ace Ventura” med bl.a Jim Carrey m.fl (en väldigt komisk film med Jim Carreys grimaser och knäppa kommentarer i centrum. Det handlar om Ace som är djurdetektiv och löser fall om försvunna djur etc. Hur rolig som helst!)
  • ”Masjävlar” med bl.a Sofia Helin m.fl (en rolig och sorglig film med tre systrar i fokus. De tror ingen känner de som de är på riktigt och alla tre vill bevisa för omvärlden hur de egentligen är. Men att de ska göra det samtidigt leder mest till kaos…)
  • ”Brokeback Mountain” med bl.a Heath Ledger, Jake Gyllenhaal m.fl (två cowboys ska ta hand om en skock får på Brokeback Mountain en hel sommar. Under sommaren märker de att de är mer än bara vänner och inleder ett förhållande. Efter sommaren gifter de sig med sina flickvänner men de upphör inte att träffa varandra. En väldigt bra film! Kan inte fatta att den förbjöds på vissa ställen i USA…Superfilm!)

Ja, där fick ni några tips.




Veckans saknad: Lost



Trohet och otrohet

Tisdagen den 23 januari 2007 

Igår var Mark Levengood gäst hos Fredrik och Filip i ”Ett Herrans Liv”. Jag älskar Marks livsglädje och humor! Men han sa något som jag har funderat på. Han sa att han tyckte att heterosexuella ser konstigt på trohet. I ”heterovärlden” tycker man inte att man ska ligga med någon annan än den man har ett kärleksförhållande med. I ”homovärlden” anses det märkligt att man binder sig till en enda människa även i sexlivet. I känslolivet är en sak, men man anses inte vara otrogen om man har sex med andra. Jag uppfattade i alla fall Mark så, när han beskrev det.


Jag delar inte de åsikterna. Otrohet för mig är något av det värsta man kan göra mot sin partner. Och för mig betyder otrohet att man ligger med någon annan, eller till och med kysser någon annan. Jag skulle aldrig kunna vara med någon annan än min pojkvän. Jag vill inte vara med någon annan. Och om jag fick reda på att han hade varit med någon annan skulle jag nog aldrig kunna förlåta det.


Men det är intressant, tycker jag, att synen på trohet och otrohet kan vara så annorlunda, beroende på vilken sexuell läggning man har. Sedan så ska man nog vara väldigt försiktig med att dra alla över en kam. Alla som är homosexuella anser nog inte att det är okej att ligga med någon utanför förhållandet. Och alla som är heterosexuella trivs nog inte i ett förhållande där man endast ska hålla sig till varandra.


Det är ju helt enkelt olika på folk!


Och tur är väl det! Jag tänker nästan varje dag att det är en himla tur vi är olika! Annars hade nog ingen av oss stått ut, om alla var samma skrot och korn. Vad hade man diskuterat då? Det är just därför jag hatar fördomar. Varför kan vi inte bara acceptera att vi har olika åsikter, läggningar och hudfärger? Det är ju underbart att vi är olika!


Men de flesta av oss har fördomar i alla fall. Jag brukar gå och inbilla mig att jag inte har några fördomar alls, för jag avskyr fördomar. Men jag är säker på att jag har det i alla fall. Jag tror tyvärr inte någon är fördomsfri…




Veckans programledare: Fredrik och Filip




Trött

Måndagen den 22 januari 2007


Var hos min älskling igår kväll till idag. Det var hur länge sedan som helst jag sov i hans fina lägenhet…tre veckor i alla fall. Vi hade det så mysigt så! Åt pizza, tittade på film och myste! Jag älskar dig, det hoppas jag du vet!


Sedan passade jag på att gå till körskolan för att öva lite på trafikfrågor på deras dator. Eftersom jag bara pluggat hemma den senaste tiden så var det faktiskt riktigt nyttigt att få lite andra frågor än vad jag får i mitt dataspel. Teoriprovet närmar sig så det är bäst jag sätter fart nu, men eftersom jag är arbetslös så har jag inte mycket annat att göra än att plugga.

Men nu arbetar jag i alla fall lite denna vecka och lite nästa vecka. Det ska bli skönt att aktivera sig lite. Jag älskar det där stället!




Jag saknar den gamla goda tiden. När systrarna bodde hemma. När vi åkte på semestrar, hela familjen. När vi hade våra egna små lekar för oss. Jag saknar till och med bråken ibland, men framför allt skratten! Det var roligare när systrarna var kvar här hemma. Nuförtiden vill jag bara härifrån. Jag vill flytta, ha mitt eget. Helst med älsklingen såklart, men utan två hökar som ska ha koll på allt man gör. Jag är så trött på det nu.


Jag längtar till sommaren! Då har vi en pool, vilket kanske gör att de kommer hem lite oftare och stannar lite längre. Man kan ju alltid hoppas. Att de inte kan bo i närheten i alla fall!





Veckans skönhet: Marilyn Monroe



The Beatles

Lördagen den 20 januari 2007


Under hela min uppväxt har min pappa spelat The Beatles på grammofonen. När jag var liten tyckte jag det var outhärdligt. Men när jag kom upp i ungefär tolvårsåldern började jag lyssna på en CD-skiva med the Beatles. Jag tyckte om det.


Med åren har jag blivit en riktig Beatles-fantast. Jag tittar på en inspelad Beatles-dokumentär så fort jag inte har något annat för mig, jag lyssnar på deras musik åtminstone varje dag och jag har en Beatles-tavla över sängen. Vad skulle livet vara utan dem?


Jag är otroligt tacksam för att pappa har gett mig Beatles under uppväxten, så att jag fick chansen att upptäcka deras musik. Jag ska ge samma chans till mina barn. Det är ju häftigt, att deras 60-talsmusik håller än idag.


Rent allmänt faller jag ofta för 60-talsmusik. Jag är nog egentligen född alldeles för sent. Jag skulle kunna göra vad som helst för att ha fått uppleva 60- och 70-talet. Men å andra sidan är det väl inte fy skam att leva i nuet heller…





Veckans grupp: The Beatles



Nöjd ändå

Fredagen den 19 januari 2007


Nog trodde jag att det skulle dröja åtminstone ett par år till innan gamla klasskamrater går och skaffar barn, men det var tydligen dags redan nu. Förlovade, gravida och bor hemifrån. Man kan ju bara inte låta bli att vara avundsjuk.


Men samtidigt känner jag ingen vidare press. Jag har i vilket fall som helst inte råd med barn och att flytta hemifrån. Jag förstår inte hur folk har råd…


Dessutom ska jag inte klaga nu när jag har min drömprins! Det är för bra för att vara sant, att det blev vi två! Jag älskar verkligen honom!


Men visst tittar man ner på sin mage ibland och undrar när den ska bli större. Hur det kommer att kännas. Man blir ju nyfiken. Jag längtar verkligen tills jag lever ett riktigt Svensson-liv men samtidigt gör det inget att det dröjer lite till. Då har jag ju något att se fram emot!


Och ett annat skäl till att jag inte ska klaga är ju att jag har världens sötaste systerson. Det är fantastiskt att följa hans framsteg och utveckling. I början var han bara en liten räka som knappt öppnade ögonen förutom när han fick mat. Nu är han ett litet fem månader gammalt barn som skrattar, äter riktiga portioner, blir arg och känner igen sina föräldrar. Det är otroligt.




Veckans TV-serie: Scrubs



Depression?

Fredagen den 5 januari 2007

Att vara utan honom i några timmar kan vara ren lidelse ibland. Två veckor…det är tortyr! Han är på semester med några kompisar. Vi hade ett fantastiskt nyår. Tänka sig att det skulle bli han och jag i alla fall! Men nu är han som sagt på andra sidan jordklotet, och här sitter jag. Arbetslös, ensam och oduschad.


Just nu känns allt hopplöst. När jag gick i gymnasiet så hörde jag talas om att ett stort skäl till depression för många var arbetslöshet. Det kunde jag inte förstå då. Varför går folk och gräver ner sig för något sådant? Det är väl skönt att bara gå runt och slappa, inte ha några plikter eller något ansvar!? Nu vet jag hur det känns. Jag bröt ihop i onsdags. Bara grät och grät. Dels för att jag insåg att jag är arbetslös, dels för att mina föräldrar sa de mest okänsliga orden och dels för att min älskling inte är här än på två veckor. Jag har full förståelse för att vissa blir djupt deprimerade i samma veva som de blir arbetslösa.


Och överallt hör man hur svårt det är för ungdomar att få jobb i dagens läge. Man måste ha utbildning.


Hela julen tjatade hela jävla familjen på mig att jag skulle börja plugga. Okej, då pluggar jag väl då!! Ni kan väl bestämma kurs åt mej också, medan ni ändå håller på!! Jag var så förbannad. Blir någonting bättre av att jag sätter mej och pluggar för att alla andra vill att jag ska göra det? Jag själv kommer definitivt inte må bättre av att göra något mot min vilja!


Och låt oss tänka efter nu. Vad är det för arbete jag vill ha? Butiksarbete. Behöver man någon lång utbildning för det? Nej. Men min familj verkar inte se någon framtid i butiksarbete. Nej, jag ska vilja ha något högutbildat, välbetalat arbete. Okej, men då kommer alla mina inkomster gå till min psykolog för jag kommer inte att må bra av att göra något jag inte vill göra! Snälla, familj, förstå! Snälla, föräldrar, förstå att jag aldrig kommer kunna leva upp till mina perfekta systrar. Jag kan inte! Jag har försökt, men i slutändan vill jag bara kunna vara mig själv! Jag hatar när folk ska pressa mig! Eller folk och folk…mina föräldrar.


Jag saknar dej!





Veckans låt: Vår låt


I wanna lay you down on a bed of roses
for tonight I'll sleep on a bed of nails!
I wanna be just as close as the Holy Ghost is
and lay you down on a bed of roses.