"Postcard killers"

Onsdagen den 22 december 2010


Jag har faktiskt aldrig läst en deckare av Liza Marklund, däremot av James Patterson. Blev glatt överraskad av deras samarbete för den här storyn är banne mej bra!

En kvinna och en man reser runt i Europa och mördar engelsktalande, kringresande par. Innan morden skickar de vykort till en journalist i staden och efter morden skickar de polaroidfoton på liken till samma journalist. Nu har Dessie Larsson, journalist i Stockholm, fått ett vykort - mördarna befinner sig alltså i Stockholm. Jacob, polis från USA, kommer för att av rent personliga skäl få fast mördarna.

Boken går lätt att läsa och storyn går snabbt framåt. Läste utan problem ut boken på en dag. Kunde helt enkelt inte slita mig!

Postcard Killers



Usch, igår kväll kändes det faktiskt som jag började friskna till men natten var inte rolig och idag känns det som om hela mitt huvud är igentäppt. Jag och David, som inte heller är särskilt kry, unnade oss en lång läsmorgon i sängen tills Ibumetinen började ge effekt. Nu har jag faktiskt till och med lyckats ta ett språng på stan. Det gick dock inte så bra. Blev bara irriterad på alla lunkande, virriga människor och min rinnande näsa. Imorgon ska jag göra Tornby osäkert istället.

David har gett sig av till jobbet en snabbis för att motta en julklapp. Men nu har han egentligen äntligen jullov, ända fram till typ 7 januari! Nice! Jag tänkte bädda ner mig i soffan och läsa lite med något dåligt TV-program i bakgrunden.

Jag och David börjar bli lite oroliga för det här med tågtrafiken. Vi ska ju ta tåget till Arlanda på söndag för att sedan flyga till Luleå. Grejen är att det tåget får definitivt inte vara försenat för då hinner vi inte med flyget. Därför funderar vi på att ta bilen istället, bara det att då har vi betalat tågbiljetterna i onödan. Det är svåra beslut man ska ta när man inte kan lita på tågtrafiken.



Veckans klipp: The Final Showdown från filmen "The pick of destiny"
Älskar djävulen (Foo Fighters- sångaren)



"Döttrarnas rike"

Tisdagen den 21 december 2010


Den här boken har väntat lääääänge på att få bli läst. Och nu blev det äntligen av.

"Döttrarnas rike" handlar om författaren Yang Erche Namus uppväxt hos Mosofolket i Kina. Moso lever helt efter sina egna regler och kulturer. Precis som titeln berättar är det kvinnorna som regerar här. Döttrar värderas högre än söner och äktenskap existerar inte. Endast könsmogna kvinnor har egna rum. Yngre personer får sova runt eldstaden och könsmogna män får sova hos sina älskarinnor eller i uthusen.

Yang Erche Namu flydde detta Mosoliv vid sexton års ålder för att hon ville att hennes liv skulle gå ut på mer än att ta emot älskare och föda en mängd barn, helst döttrar. Hon ville istället ut i världen och sjunga. Och så blev det.

Mycket intressant bok, jag kände inte till Mosofolket alls. Jag hade önskat att författaren berättade ännu mer om hur livet var hos Mosofolket. Det blir väldigt tvära kast och helt plötsligt är hon sexton år och flyr. Hänger inte riktigt med. Men läsvärd, det var den!

Döttrarnas rike



Jag får nog ta och sammanfatta hela december...i stora drag.

Bland annat har jag fyllt år! Firades av mina fina sambo och släktingar. Jag fick bland annat massage, "Tre kronor - säsong 1", hårfön, ögonskuggor, en bok m.m. En suverän dag!!

Efter födelsedagen var det tentaplugg som gällde. Igår skrev jag den stora terminstentan. Denna gång är det väldigt svårt att ha en känsla för om det gick bra eller inte. Det beror helt på hur petiga dom är när dom rättar. Återstår att se!!

I helgen som var firade jag jul med min familj. Alla anlände till mina föräldrar för att äta gott, umgås, ge & få julklappar, spela spel och leka med barnen. Det var mycket, mycket trevligt och jag fick en massa fina julklappar, som t.ex. böcker, Beatles-muggar, sjuksköterskeklocka, Monopol och spelet "Helt Hysteriskt" (Sarah och Maria, ni minns väl: "Det går lika bra med selleri"? Det spelet var det. Hihi). Dessutom fick jag och David förlovningspresenter i form av planksteksbrädor, creme brulée- skålar med brännare och fina vinglas! Riktigt, riktigt fint! Känns lite konstigt nu, som att julen är över. Men julafton är ju faktiskt på fredag och då ska vi fira först hos Davids mamma, sedan hos hans pappa och efter det åter hos mina föräldrar.

Idag vaknade både jag och David med tjocka, smärtande halsar, snorande näsor och anmäll sjukdomskänsla. Har i alla fall tagit mig till skolan och lånat lite böcker. Måste nämligen komplettera lite på den där uppgiften jag gjorde för ett tag sen. Stackars David, som även känner sig febrig, måste jobba kväll och kommer antagligen inte hem förrän runt midnatt. Han kommer vara helt slut imorrn.

Nä nu ska jag slappa och krya på mig.



Veckans komiker: Kristoffer Appelquist
Han är verkligen min favorit! "Lasarus? Död? Nä." Kolla de övriga tre klippen med honom också, från "100 %".



Detta är till dig, Peter Jihde

Fredagen den 3 december 2010


Detta blogginlägg tillägnar jag Peter Jihde.

Varje fredag sitter jag och funderar på vem som var bäst i Idol ikväll. Och varje fredag kommer jag fram till att det var banne mej Du, Peter, som var bäst...ikväll igen.

Till skillnad från alla andra programledare som Idol har haft så har Du ett oslagbart connection med varje Idoldeltagare, med juryn, med Idolbandet, med publiken och med TV-tittarna.

När du tycker att någon har gjort bra ifrån sig, ja då säger du det och berättar att "Dig tycker jag om!". När två av deltagarna måste duellera på slutet så sitter du bredvid den som väntar på sin tur och talar uppmuntrande till honom/henne. Du får deltagarna att le. Du ger dom ditt stöd när dom har åkt ut.

Idol är Idol. Idol är inte världens bästa program. Idol är inte det största som har hänt Sverige. Men när du gör entré 20.00 på fredagkvällarna drar du med TV-tittarna och publiken i sång, dans och bjuder helt enkelt in oss till ditt Parteeeeyyy! Helt plötsligt blir det ett program som man absolut inte vill missa, mest tack vare allt bra mellansnack med Dig.

Du bjuder på dig själv. Du sjunger i mellanakter, du hoppar med i kören när deltagarna sjunger, du skämtar med juryn (till och med dom älskar dej ju!) och du dansar med dansarna.

Sveriges bästa programledare ska ha cred för det underbara jobb han gör och det är därför jag tillägnar Dig, Peter Jihde, detta blogginlägg. All heder, du gör ett strålande jobb! Du är den stora anledningen till att jag tittar på Idol över huvudtaget.


"Om skönhet"

Fredagen den 3 december 2010


"Om skönhet" var en sån bok som jag bara fattade tycke för på en gång och sedan tokläste jag bara för att jag inte kunde få nog och så fort jag hade läst den sista meningen kändes det tomt för att det inte fanns mer att läsa.

Boken handlar om familjen Belsey och familjen Kipps som är stora fiender. Men förutom intrigerna mellan familjerna så finns det en hel del intriger inom familjerna. Alla vill gå sina egna vägar och ingen kan vara säker på att få stöd av resten av familjen i de beslut man tar.

Alla dessa intriger alltså...det gick som sagt bara inte att släppa boken. Det är första boken jag läser av Zadie Smith, men fler ska det bli, banne mej!



"Ängeln på sjunde trappsteget"

Onsdagen den 1 december 2010


Jag har ju helt glömt bort att berätta att jag har läst ut "Ängeln på sjunde trappsteget". Den har ju några år på nacken nu, den hann ju liksom få två uppföljare och bli film innan jag plockade ner den från hyllan. Men den som väntar på nått gott väntar aldrig för länge. Jösses vilken bra bok!

Som ni kanske vet berättar författaren Frank McCourt om sin fattiga barndom i Irland. I och med att jag hade sett filmen trodde jag att boken inte alls skulle fånga mig. Men dels hade jag glömt stora delar av filmen och dels har inte filmen tagit med allt som boken har att bjuda på.

Boken hade nästan samma "atmosfär" som "Vindens skugga" hade. Och jag hade känsla efter att jag läst den här boken som när jag hade läst just "Vindens skugga". Känslan av att inte riktigt veta exakt vad som var så bra, bara att man vet att bra, det var den!!




Idag har jag verkligen unnat mig en ledig dag, eftersom  jag praktiserade fre-sön och dessutom hade skola mån och tis. Gammal som jag är vill jag ställa klockan även på mina lediga dagar för att inte känna att hela dagen försvinner. Men min älskade fästman tyckte att jag skulle unna mig en sovmorgon och ställde klockan åt mig...på 14.12, haha! Men jag vaknade av mig själv vid 10.00. Riktigt skönt!

Annars har jag inte gjort så mycket. Börjat planera julklapparna lite. Alla verkar redan vara klara med julinköpen, och jag som kommer fira jul en vecka tidigare än många andra (min familj kommer fira jul 18 december i år) borde vara stressad. Men jag blir sällan stressad. Skönt det. Ska i alla fall börja kolla efter några klappar i morgon och på fredag. Mamma och pappa är svårast, som vanligt!!!

Ikväll blir det "Bonde söker fru" och "Maria Wern".




Veckans låt: "Just the way you are" - Bruno Mars