"Kvinnorna på 10:e våningen"

Måndagen den 31 maj 2010


Ännu en bok utläst. "Kvinnorna på 10:e våningen" är skriven av Karin Alfredsson och handlar om Ellen som arbetar som läkare i Vietnam. Ellen misstänker att en kollega på sjukhuset förlöser kvinnor för att sedan sälja det nyfödda barnet. Ellen råkar dessutom på en bordellmamma som vill ha hjälp med att ge sina flickor spiraler och HIV-skydd. Boken tar upp Vietnams historia, prostitution, barnhandel och pedofiler.

Boken är mycket intressant. Man får lära sig en hel del om hur det kan se ut i Vietnam. Själv hade jag ingen som helst koll på Vitenam innan jag läste denna bok. Eftersom Ellen dessutom får en del "gåtor" att lösa blir man snabbt fast i handlingen och kan inte släppa taget om den. Mycket bra! Boken rekommenderas absolut, men den kan vara riktigt äcklig ibland. Pedofilism är det vidrigaste jag vet.



I lördags hade jag tjejmiddag. Helen och Karin kom hit. Vi åt middag (supergod som min älskling gjort), spelade Buzz och Singstar och snackade en himla massa. Hur underbart som helst att träffa tjejerna och så gött att veta att det inte kommer dröja så länge tills vi ses igen. Tjohoo!

Efter det gick jag till L'Orient för att se Oblivious spela. Dom var superbra, som vanligt. Dom bjöd på en hel del nya låtar vilket var kul! Underbart nu när folk börjar kunna deras låtar så det kan bli lite allsång av det hela!

Igår fiskade vi strömming. Jag hade lite spöhaveri med trassel och snurrad lina och rymmande fiskar. Men det var en bra dag! Davids bror vann med 119 strömmingar, David fick 105, jag 80 och Davids mamma 74. Japp, det var tävling så det bara skrek om det.

Efter detta åkte vi ut på landet för att fira min mamma på Mors dag. Vi åt grillat och njöt av lugnet där ute. Alltid härligt att komma dit!

Idag har jag suttit i solen och läst på förmiddagen. I år ska jag verkligen satsa på att bli brun!! Hihi!

Nu är det bara att fortsätta med nästa bok!




Veckans film: "School of Rock"
Gammal, jag vet, men jag såg den faktiskt för första gången rätt nyligen.



Sommarglad

Fredagen den 28 maj 2010


Igår såg jag "Sex and the city 2". Den har fått så himla dålig kritik men jag och Karin älskade den! Den var precis lika bra som den förra filmen! Väldigt mycket skratt och lite sorgset ibland. Älskart! Himla härligt att träffa dig Karin!! Och snart ses vi igen, tillsammans med vår tredje kompanjon Helen! Älskart!

Gu vad jag älskar att få plocka fram sommarkläderna igen! Det är så himla tråkigt att dra på sig tjocka ylletröjor och långkalsingar under så många månader som vintern pågår. Nu kan man äntligen klä sig snyggt igen! Och sommarskorna kan man också plocka fram, äntligen!

Tänka sig att det snart är juni! Sommaren är igång. Jag och David börjar göra upp lite planer för sommaren. Eftersom David har köpt en båt ska vi åka ut och fiska med den, och även åka ut och tälta på någon ö. Vi skulle också gärna vilja ta någon weekend i Danmark. Dessutom lär vi göra några besök i Västervik och Göteborg. Och så kommer Davids bror från Luleå på besök med sin lilla familj. Det ser ut att bli en bra och rolig sommar! Bara vädret blir fint också!

Jag och David har sett säsongsavslutningen av "Greys Anatomy" nu. Det har inte visats i Sverige ännu. Ni som vet hur den serien kan fängsla en (för vem glömmer avsnittet när Izzie förtvivlat försöker ge Denny ett hjärta och klipper av en slang, medan Burke blir skjuten? Och vem kan glömm färjolyckan då Meredith nästan dör?) bör inte missa avslutningen. Jag bara säger det...

Nä nu är jag Davidsjuk, nu får han gärna komma hem. Vi får se hur kvällen blir. Antingen har vi hemmakväll för att sedan se Davids bror spela på L'Orient eller så spelar vi minigolf med Davids mamma och äter hos henne. Vi får se!



Veckans låt: "Men bara om min älskade väntar" - Nationalteatern



"Svinalängorna"

Tisdagen den 25 maj 2010


Har läst ut ”Svinalängorna” av Suzann Alakoski. Den handlar om en flicka och hennes två vänner vilkas föräldrar festar, super och misshandlar inför sina barn.

Den här boken var både bra och dålig. Bra för att den berörde. Man blir så jävla förbannad över föräldrar som behandlar sina barn så som de gör i boken. Dålig för att språket var irriterande. Författaren vill visa historien från barnets synvinkel och skriver därför med ett väldigt barnsligt språk. Korthuggna, tramsiga meningar. Efter ett tag blir det väldigt irriterande och jag tänkte mer på det än på innehållet ibland. Typ såhär kunde det vara:

”Klas-Mårten bodde också i Fridhem. Han var minst sjutton år. Han var lite utvecklingsstörd av sig. För han bodde med sin mamma och hade alltid nystrukna skjortor och finbyxor. Han hade inte haft någon moppe. Och inte någon tjej. Och nu visste vi att han hade varit i Tingvalla och dansat. Men han hade inte bjudit upp någon.”

Ja, hittar man något att irritera sig på så går det inte att sluta…



Det där med sommarjobb har löst sig. 28 juni börjar jag på Bokhandeln och jobbar lite fram tills vecka 29 då jag jobbar fyra veckor på Geriatriken, där jag även gjort min praktik i vår. Känns jättebra att både få komma tillbaka till Bokhandeln och få erfarenhet i vården!

Nu är praktiken över. Det har varit helt underbart! Väldigt omtumlande dagar periodvis, med kritiska patienter eller elaka anhöriga, men jag har haft så otroligt roligt tillsammans med min handledare. Hon har varit helt underbar och stärkt mitt självförtroende nått enormt. Känns så roligt att få jobba med henne och resten av personalstyrkan i sommar med! Har även fått mycket beröm och hon tyckte till och med att jag var bättre än vad terminens kursmål säger, hihi. Sådant är ju alltid härligt att höra!

Nu är skolan igång igen men nu är det inte så mycket kvar. Tre seminarier sen är det färdigt! Slutar 9 juni, ska bli så himla skönt!

Den stora terminstentan som jag hade innan praktiken blev godkänd! Jag är fortfarande så lycklig så jag svävar! Även den praktiska tentan jag hade under praktiken blev godkänd så sommaren blir helt fri från plugg! Gudars vad jag ska ägna mig åt mina olästa skönlitterära böcker!

Åh vilket underbart väder det har varit! Jag och David tog en picknick vid Stångån i torsdags på vår treochetthalvårsdag. Hur underbart som helst! Och i helgen var vi i Västervik hos Davids pappas sambos sommarstuga tillsammans med bröder och respektive. Hur mysigt som helst! Vi satt och solade en stund så nu har man fått rejält med solbränna med i ansiktet. Najs! Och David vaknade mitt i natten av att få ett getingstick, det är ju också ett sommartecken…stackarn.

Gudars, jag har ju glömt det viktigaste. Jag har träffat Hjalle & Heavy! Oh yeah, min barndomsdröm har gått i uppfyllelse. Dom var hur trevliga som helst och dom älskade min Hjalle & Heavy-mössa som jag har ägt i tolv år nu! Och deras band, Mimikry, var hur bra som helst! Inte en massa blaj om Soffipropp och Lasse Kronér utan seriösa, ösiga låtar! Svinbra!

Min Dawwa har fyllt år och av mig fick han bland annat CD-skivan ”Jesus Christ Superstar” på svenska, med bl.a. Ola Salo. Han älskar den och eftersom jag passivt har lyssnat på den nu har jag börjat fatta grejen med den musikalen jag med. Jag som älskar mytologier (nordisk, grekisk, romersk…det är bara helt underbart att läsa om en massa olika myter) har helt ignorerat myten om Jesus tills nu. Den är ju faktiskt rätt intressant! Men framför allt är låtarna riktigt bra. ”Getsemane” ger mig rysningar över hela kroppen. Och ”Hosanna” gör mig glad!



Veckans låt: ”Hosanna” med bl.a. Ola Salo



Är jag en svikare nu?

Fredagen den 7 maj 2010

Turerna kring sommarjobb fortsätter.


Bokhandeln meddelade att de redan hade gjort sommarschemat men att de kunde titta lite på det för min skull och försöka klämma in mig lite här och där men att jag inte kunde hoppas på för mycket. Det förstod jag såklart, eftersom jag var så sent ute med att ta kontakt med dom.


Men så nu, när jag började på min praktik igen, fick jag höra att dom har två lediga sommarvikariat för undersköterskor på avdelningen jag har min praktik på. Jag hörde mig för med chefen om vilken period det gällde och hur jag söker m.m. När jag kom hem skickade jag ett mail till Bokhandeln om att jag kanske, kanske, kanske har ett jobb under dom veckorna det gällde, så att dom inte behövde planera in mig i schemat just under dom veckorna.


Igår ringde chefen på Bokhandeln till mig efter att ha läst mailet och undrade när jag vet om det blir eller inte blir jobb på sjukhuset. Det kunde jag ju inte svara på. ”Nä, okej, för vi måste ju göra klart schemat och om du inte kan dom veckorna måste vi ju hitta en ny sommarjobbare” säger hon då.


Jag lovade att höra mig för om dom på kliniken vet när dom ger besked. Men i efterhand blev jag lite irriterad. Hade jag vetat att Bokhandeln ville ge mig så många tider att de behöver en ersättare om jag inte kan så hade jag ju kanske inte sökt det här nya jobbet. Jag hade ju fattat det som att jag inte kunde hoppas på många tider alls. Nu fick jag ju jättedåligt samvete för att jag går och söker ett annat jobb om Bokhandeln hade gett mig så många tider.


Idag har jag praktik 13.30-21.30, men jag gick dit tidigare för att få tag på chefen och höra när dom kan ge besked om jobbet. Chefen var dock inte där utan är tillbaka på måndag. Jag ringde Bokhandeln igen för att höra om det går bra att jag återkommer på måndag. Blev glad att jag fick prata med Sarah först (Yey!) och även rätt glad att jag fick prata med den manlige chefen. Det gick bra att jag återkommer på måndag. Jag passade på att säga att jag hade fattat det som att dom redan hade gjort schemat. Han förklarade att dom hade gjort en massa ändringar så att jag hade fått en massa tider just under dom veckorna jag kanske har ett annat jobb, och att dom därför behöver hitta en annan om jag inte kan då.


Så nu vet jag inte hur jag ska göra. Jag har nämligen inte lämnat in CV:t till chefen på kliniken än, så egentligen har jag inte sökt det jobbet ännu. Jag får så dåligt samvete gentemot Bohandeln om jag söker ett annat jobb när dom redan har gett mig tider. Men å andra sidan trodde jag ju att dom i princip inte hade tider åt mig utan bara skulle försöka klämma in mig då och då. Har nojjat och varit irriterad hela natten för detta, jag är ju sån som inte kan släppa sånt här. Ett sommarjobb som undersköterska skulle ju ge mig oerhört många bra erfarenheter och lärdomar inför sjuksköterskeyrket. Men om Bokhandeln känner det som att jag har lovat mig till dom under sommaren så är jag ju en svikare om jag söker ett annat jobb. SUCK!


Det blir att diskutera med sambo, föräldrar och svärfar i helgen. Hur ska jag göra??!! Jag blir så stressad med, eftersom Bokhandeln självklart vill bli klara med sommarschemat snart, och så stannar hela schemaarbetet upp pga mig. Ujujuj.


Men jag ska ha roligt i helgen med!! David fyller 25 så det blir firande både lördag och söndag!  Det ska bli himla mysigt det!


Och hur går praktiken då? Skitbra! Har patientansvar för två patienter, vilket är väldigt roligt och lärorikt! Och så har jag ju världens bästa handledare med!


Tentan i fredags kändes helt OK faktiskt. Om en vecka får jag veta hur det gick. Om en vecka, på torsdag, har jag även en ny tenta. Denna gång en praktisk tenta på praktikplatsen jag är på. Det blir nervöst men förhoppningsvis går det bra!


Nä nu ska jag läsa lite i ”Svinalängorna” tills praktiken börjar.




Veckans låt: Fanfanfan - Thåström
Så fin den är!