En annan har fullt upp

Onsdagen den 20 maj 2009

Jaa, det händer ju inte så mycket men några rader kanske jag kan få ner.

En himla massa tentaplugg blir det. Jag har gjort upp ett dagsschema för vad jag ska plugga fram till tentan och än så länge följer jag det. Det går riktigt bra. Jag är nästan lite stolt över mig själv som går upp tidigt när jag egentligen är schemafri för att gå till bibblan och plugga. Målet är att jag ska känna mej förberedd på tentan. Känna att mer kunde jag faktiskt inte göra, nu får det gå som det går.Och först nu, några få veckor innan terminens slut, börjar jag faktiskt förstå allt det här med celler och transport av ämnen över cellmembranen och allt. Och jag förundras fortfarande över att all kemi som gör att vi är som vi är.

Idag är det min och Davids 2,5-årsdag! Ja, vi firar fortfarande halvår, hihi! Det sla firas mer på fredag. Om vädret tillåter ska vi ha picknick (vår halvårstradition) och på kvällen ska vi gå på bio och se "Änglar och demoner". Ladda lite inför Rom-resan i sommar som vi ska göra med resten av min familj! Ska bli så härligt. Och efter det blir det Norgeresa med Davids familj! Gudars vad gött det ska bli. Och vad jag ska läsa!!!! Jag bara dreglar när jag tänker på alla böcker jag ska sluka i sommar!

Vi fiskade strömming i söndags, jag, David och hans bror och mamma. Vi kom hem med inte mindre än 22 kilo strömming, eller 633 stycken! I hans familj tävlar man om vem som får flest fiskar, och David vann på 182 st! Jag kom på andra plats med 176 st! Det var i alla fall hur härligt som helst att stå och gassa i solen och dra upp firre efter firre!

Vi odlar gräslök och sallad och en massa andra godheter på balkongen nu. Idag var det la premiera på salladen. Köpesallad är egentligen inte så nyttig, innehåller mest vatten. Precis som allt annat är närodlat det allra bästa, och balkongen kallar jag närodlat! Så mer sånt! Riktigt gött!

Annars ser jag mest på TV. "Färjan" på måndagar (fast nu är det ju "Berlinerpopplarna" med), "Desperate Housewives" och "Lost" på tisdagar, "Greys Anatomy" på onsdagar (om David är hemma, och det är han inte ikväll så därför sitter jag och skriver här så jag inte råkar trycka över till femman), "Hjälp, jag är med i en japansk tv-show" på torsdagar, "Så ska det låta" och "Berg flyttar in" på fredagar, "Robinson" på lördagar och "Söndagsparty" på söndagar. Utöver det är det ju "Vänner", "Family Guy" och "Sjukhuset" rätt ofta med! Så ni kan ju fatta att en annan har fullt upp här i livet! Och så ska man försöka hinna med Mario Kart med!!



Veckans kan-inte-få-ut-den-ur-huvudet: "Rap das armas" med Cidinho & Doca



Wii, jag har blivit din slav!

Onsdagen den 13 maj 2009

Oh vilken dålig bloggare jag har blivit. Det blir liksom aldrig av att sätta sig vid datorn och blogga. Men vi får väl ta en liten snabbuppdatering.

Torsdag den 7 maj: Dagen innan min sambos födelsedag och mitt huvud var fullt av planer. Jag hade nämligen planerat att köpa Mario Kart Wii till honom ute på Maxi, där det vanligtvis är billigast. I födelsedagsvevan kom David och jag fram till att vi skulle behöva storhandla på Maxi på fredag innan vi fick gäster och allt. Men eftersom jag redan planerade att åka dit och köpa TV-spel gjorde jag en liten busing och passade på att storhandla allt, i hemlighet, så att min älskling slapp storhandla på sin födelsedag. Han är inte jätteglad i det nämligen, speciellt inte när det är mycket folk och det brukar det väl vara på fredagar. Så det blev en himla massa kånkande och farande. Men nästa problem var att hålla honom borta från köket så att han inte skulle se all mat. Så när han kom hem från jobbet framåt elva på kvällen försökte jag så diskret som möjligt hålla koll på honom så att han inte öppnade kylskåpet eller skafferiet. Men det gick som tur bra!

Fredag den 8 maj: Gick upp och gjorde frukost på sängen åt David, med levande ljus och paket. Han blev jätteglad över Mario Kart så även om klockan inte var mycket mer än sex så kunde han inte somna om. Kan ju ha varit kaffet också...hehe. Jag drog i alla fall iväg rätt snabbt för nu var det tentadags! Var inte så nervös förrän jag kom till skolan, då jag hörde alla andra rabbla upp lagar och grejer som jag inte alls hade koll på. Men man ska inte lyssna för mycket på andra. När jag väl fick tentan och bläddrade igenom den blev jag jätteglad för det här hade jag koll på, kändes det som. Det var en fråga som jag hade missat att plugga till, men resten kändes bra så med stora förhoppningar inväntar jag nu resultatet som väntas komma om en-två veckor.

När jag kom hem hade David städat hela lägenheten! Vi skulle gå ut och äta men råkade sova middag, båda var helt slut efter tenta och städande. Men efter sömnen blev det i alla fall lunch på en kinarestautang som David har velat gå till ett tag. Jag är inte kinamatsfan men friterad kyckling går bra, så det blev det och det var gott! Sen gick vi lite på stan för att sedan dra hem för att spela Mario Kart!

Framåt eftermiddagen/kvällen kom Davids pappa och lillebror för att fira födelsedagsbarnet, då de inte skulle komma på lördagen. Av dem fick David en prenumeration på Sweden Rock Festival och en cd/dvd- brännare till datorn. Perfa! På kvällen blev det lamm och ännu mer Mario Kart.

Lördagen den 9 maj: Födelsedagsfirande! Mina föräldrar, Davids mamma och storebror med flickvän kom och grattade. Han fick tröja, silar, Dexter säsong ett, vin och en kartbok. Riktigt bra presenter och David blev jätteglad. Dexter har vi börjat se och är helt fast! Grymt bra serie!

Söndagen den 10 maj: En rejäl sovmorgon och slapp dag tills framåt fyra på eftermiddagen då vi drog iväg till Davids arbetskompis som hade inflyttningsfest. Han och hans sambo hade köpt ett radhus i Tallboda, där de bor med deras lilla dotter. Finaste huset och sötaste dottern! Det blev TV-spel där med, hehe. Buzz och Guitar Hero och PomPom. En amerikan var med på festen så det var lite spännande att prata engelska, hihi. Roligt hade vi i alla fall!

Måndagen den 11 maj: Jag hade lite möten i skolan medan David fixade med vår gamla bil. Vi har nämligen inte sålt den än men nu när vi sänkt priset på den på Blocket så har folk börjat intressera sig så vi hade förhoppningar om att få den såld den här måndagen. Det blev dock inget, ingen som kunde ta sig tid att titta på den och någon hade hittat någon annan bil. På kvällen blev det Dexter och Färjan.

Tisdagen den 12 maj: Föreläsningar och information om termin 2 i skolan. Termin 2 kommer innehålla "Den unga människan", alltså kommer vi läsa om barn, farmakologi (läkemedel) och så kommer vi lära oss att ta injektioner och sätta dit katetrar och sådant. Vi kommer även praktisera på någon vårdcentral eller öppenvård av något slag. Riktigt rolig termin ser det ut att bli! Sjukt att den första snart är över. På kvällen blev det Dexter, Desperate Housewives, Eurovision song contest och Lost! Lost börjar bli bättre och bättre tycker jag, men fortfarande sjuk serie! Och som vanligt, när det gäller Eurovision, blir jag en sådan stolt svensk när jag ser vårt bidrag. Det brukar jag nog bli vartenda år, förutom då Carola är inblandad.

Och då var vi framme på onsdagen. Idag har jag dissekerat ett lamms hjärta, lungor och luftstrupe! Det ni! Vi fick dela upp oss två och två och jag hamnade med en tjej som faktiskt redan gått termin ett i sjuksköterskeutbildningen, men i Växjö, så nu när hon skulle börja i Linköping så tyckte hond et var bra repetition att inte hoppa över termin ett. I alla fall så innebar det att hon kunde väldigt mycket så hon lärde mig hur mycket som helst, vart allt blod kommer och går i hjärtat etc. Riktigt intressant och lärorikt. Det var även väldigt häftigt när vi blåste upp lungorna! Fränt!

Sedan har jag hunnit spela lite Mario Kart, gått på stan (på jakt efter en receptpärm men hittat en miljon andra grejer som jag bara måste ha!) och handlat mat. Ikväll ska jag stuva makaroner och steka falukorv: Bästa maten! Men innan dess ska jag göra upp ett schema över hur och vad jag ska plugga fram till tentan, dag för dag. Här ska disciplineras!

På lördag ställde mamma och pappa in någon kulturgrej de skulle göra i Söderköping, bara för att de tyckte synd om mig för att jag skulle se Eurovision ensam. Så då ska jag åka ut på landet och se det med dom istället. De är godheten personifierad! Haha! Och jag bad alltså inte om det, det var dom som bara bestämde att jag inte ska sitta ensam och titta på det. Bästa föräldrarna!

Och på söndag blir det strömmingfiske om vädret tillåter! Tjohoo!



Veckans Eurovision-bidrag: Portugal!
Jag fastnade för låten på en gång. Vinner inte Marlena så ska Portugal vinna!
Perfekt filmmusik, för övrigt. Vid första kärleksögonkastet i filmen liksom!



Njurar

Onsdag den 6 maj 2009

Jag har varit fullt upptagen med praktik på sistone och har därför inte uppdaterat bloggen på länge, men idag var sista dagen på den Njurmedicinska avdelningen så nu ska jag dela med mig lite.

I torsdags var första dagen på vår fem-dagars-praktik. Jag begav som sagt till Njurmedicinska och var så pirrig man bara kan bli. Men känslan var bra på en gång. Stämningen inom personalen var verkligen toppen och det smittade av sig på patienterna så det var riktigt härligt att se! De flesta patienter på den avdelningen är såklart njursjuka, men det finns även patienter med reumatologiska besvär och även några som är flerdiagnostiserade och som sjukhuset inte riktigt vet vart de ska placera. Mest äldre människor men ett fåtal yngre, en var bara något år äldre än mig. De flesta är återkommande patienter, tyvärr, och vissa får stanna under en längre tid.

Jag har fått ta blodtryck, tömma kateter, bädda sängar (med och utan patient i sängen), tvätta en patient i sängen (övre och nedre toalett), munvård på patient, ta blodsocker och förflytta patient. Jag följde även med och hämtade en patient på en annan avdelning, var med på en njurbiopsi (man tar vävnad från njuren med en lång nål) och på dialysen (man renar blodet på de patienter vars njurar inte fungerar, eller så kan de helt sakna njurar). Utöver det har jag delat ut mat till patienter, observerat hur dokumentationen går till, varit med på ronder med läkare, varit med på medicinutdelning och på de dagliga kontrollerna av ex. temperatur, puls etc.

Jag trodde att jag skulle tycka det var mer obekvämt än vad det var, som till exempel att tvätta de nedre, intima delarna på en patient, eller att se dem byta blöja på en gammal tant. Men det var inte alls så farligt, snarare väldigt intressant och lärorikt. Man tycker ju så himla synd om dom. Det var flera fall jag funderade mycket på om "Är det här verkligen ett värdigt liv? Är det överhuvudtaget ett liv?". I vissa fall tänkte jag liksom att om det var jag som låg i den där sängen så skulle jag hellre vilja dö på en gång än att leva mina sista år utan att ens kunna vända på mig själv så personalen måste ha ett vändschema, eller med alla dessa jobbiga behandlingar. De patienter som går på dialys måste liksom göra det minst tre gånger i veckan, annars överlever de inte. Hur kan det kännas egentligen? Det måste ju vara hemskt! Men jag har verkligen fått en inblick i sjukhuslivet och det är jag överlycklig över. Jag känner att jag har valt rätt yrkesbana!

Dialysen var nog det jag tyckte var mest obehagligt. Man kan krasst beskriva det som att de har opererat ihop en ven och en artär i patienten (det kallas en fistel) och i den sticker dom in en nål, fäster en slang (jämförs med artären) där blodet från fisteln går till ett filter (jämförbar med njuren) som renar blodet. Det renade blodet går igenom en annan slang (venen), in i ett annat hål i fisteln och på så sätt renas patientens blod. Så renas vårt blod hela tiden i njuren, men har man inte fungerande njurar så är dialysen sättet att överleva på. Patienterna fårligga där i tre-fyra timmar, ungefär varannan dag.

När de stack in nålar i fisteln under patientens hud kände jag hur kallsvettig jag blev så då gick jag och satte mig. Men de är vana på dialysen vid svimmande och bleka personer. Det var en anställd som jobbade där som till och med sa att hon egentligen inte borde jobba där för hon tycker kroppsvätskor är väldigt äckligt. Haha! Fast jag vet inte om jag tyckte det var äckligt, jag bara såg allt blod rinna genom slangarna och kände hur det började snurra. Men det gick bra, och det var väldigt intressant att få se dialysen.

Men där var vi bara en förmiddag, annars var vi som sagt på njurmedicinska! Och gudars vad jag trivdes! Personalen är ju så van vid att ha studenter där så de var hur bra som helst på att lära ut. Hur pedagogiska och snälla som helst! Och jag har verkligen lärt mig tokmycket på dessa fem dagar! Det jag känner mig mest osäker på är nog just att bemöta patienter. Jag har ju liksom aldrig träffat en särskild sjuk person förut sådär. Vad säger man till dom liksom? Men jag kände att man kände sig säkrare på slutet så bara man får öva så ska det nog ge sig.

Det var allt lite sorgligt att gå därifrån idag. Kändes konstigt att gå tillbaka till skolan. Men jag har många fler praktiker att se fram emot. I dagsläget känns dock de framtida praktikerna väldigt skrämmande för då kommer man ju få sticka nålar och ha egna patienter som man ha ansvar över. Men det är ju det som är yrket så det är ju bara att ge sig in i det! Jag kan bara hoppas på att personalen på mina kommande praktiker kommer att vara lika förstående och pedagogiska som de var på njurmedicinska!

Imorgon väntar tentaplugg som fan. Ja, på fredag är det tenta och det var ju jävligt smart tajmat att de har placerat vår praktik precis innan en tenta. Man har ju varit helt slut av alla intryck och alla nya kunskaper och inte orkat plugga ett dugg!! Så imorgon blir det att sitta mest hela dagen!

Fredag: Som sagt tenta. Men framför allt: Älskling fyller år! Det ska firas med ett hejdundrandes familjekalas på lördag, och på fredag får vi också lite gäster. Jag tror alla har berättat för mig vad dom ska köpa till honom, så jag sitter inne med en himla massa information, hihihi! Det tycker inte David om! Han är nästan lika pirrig som man var när man var fem! Gull!

Nä nu ska jag lyssna på underbara Beatles innan jag går och lägger mig. Just det, jag skulle ju berätta om konserten med Mersey Beatles! Men jag får nog skjuta på det ännu ett inlägg tyvärr. Det är nog mest jag själv som är intresserad men jag ska allt tvinga på er lite Beatles om det så är det sista jag göra, hahaha!



Veckans låt: "Lassie" med Ainbusk Singers
Jag kommer ihåg denna stora hit från när jag var liten, och nu har jag fått återuppleva den! Visste ni att Benny Andersson har skrivit musiken?